Master CA-OS

De Leidse Master opleiding Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie heeft twee specialisaties, en biedt als enige in Nederland Visuele etnografie aan.

De eenjarige master Cultural Anthropology and Development Sociology geeft studenten de kennis die ze nodig hebben om zelfstandig onderzoek te kunnen uitvoeren in binnen- of buitenland, in de private of publieke sector. Kijk voor alle informatie over ons programma, de toelatingseisen en aanmelding op Mastersinleiden.nl.


Masterdag 6 februari 2015

Wat is het verschil tussen onze BA en MA? Hoe ziet het Master programma eruit? En hoe is het om 3 maanden zelfstandig veldwerk te doen?   Docenten, studenten en alumni geven tijdens de Masterdag 6 februari antwoord op deze vragen. Moet je je nog inschrijven voor de open dag? Dat kan op MastersinLeiden.


Twee specialisaties

Binnen de master kunnen studenten kiezen om zich te specialiseren in: 

Field schools

In Leiden hebben we veel expertise in huis op het gebied van Zuidoost-Azië en Sub-Saharisch Afrika. Studenten hebben daarom de mogelijkheid van dit brede netwerk van internationale contacten gebruik te maken en hun eigen onderzoek te doen binnen een van onze field schools in het buitenland - in Indonesië (Java) en Ghana. Er is ook een field school in Nederland voor de buitenlandse studenten en de studenten die kiezen voor de methodologische track 'Ethnography as a Method'.

Niet alle studenten kiezen voor een field school. Wil je onderzoek doen in een andere regio en heb je voldoende kennis van het gebied en de taal, dan kan je met de studiecoördinator bespreken wat de mogelijkheden zijn om je onderzoek buiten de field school uit te voeren.

Meer informatie over de specifieke field schools zie: Field Schools

Afstuderen met een film

Beide specialisaties kunnen worden gecombineerd met de methodologische variant 'Visual Ethnography as a Method'. Deelnemers aan deze variant leren audiovisuele middelen (zoals film) te gebruiken in onderzoek en voor rapportage. Zij studeren af op een een audiovisuele productie (b.v. een etnografische film) en een geschreven tekst. Meer informatie vind je bij Visual Ethnography as a Method.


Engelstalige MA

De Master CA-DS wordt in het Engels gegeven aangezien een deel van de studenten afkomstig is uit het buitenland.

MA studenten blogs

Waarom kiezen voor Leiden? Wat is het verschil tussen onze BA en MA? Hoe ziet het Master programma eruit? En hoe is het om 3 maanden zelfstandig veldwerk te doen? Aankomend, huidige en afgestudeerde studenten beschrijven hun ervaringen op de MA Blogs:

  • Australische studente Rosi Aryal kwam naar Leiden voor de MA en deed haar veldwerk in Sierra Leone: "The programme is a unique opportunity to pursue a topic that has been a burning interest to you for a long (or short) time."
    Lees: 'Australian student Rosi on the MA'

  • Masterstudent Benjamin Haas wordt in de fieldschool in Tamale, Ghana begeleidt door Dr. Samuel Ntewusu. Dr. Ntewusu leert de studenten onder andere over strategische blunders en hoe belangerijk het is om te letten op hoe iemand zijn pet of hoed draagt. “Je kan met hem je ervaringen bespreken; dan voel je ineens wat veldwerk is en dat je echt in Ghana bent." 
    Lees: 'The Ghana Field School - Hat Matters'

  • Bachelorstudent Nadia Teunissen weet al dat ze hierna de MA in Leiden gaat volgen. Ze vertelt wat voor haar de pluspunten van ons programma zijn: "Ondanks het kleinschalige karakter van het instituut, zie je dat het breed en internationaal georiënteerd is aan het grote aantal internationale studenten die de master volgen."
    Lees: 'Hello (maybe) classmate-to-be!'


Meer informatie