Bachelor CA-OS

Tijdens de driejarige bacheloropleiding leer je cultuur en ontwikkeling te analyseren door het toepassen van de recentste theoretische benaderingen en kwalitatieve en kwantitatieve methoden en technieken van onderzoek.

  

Tijdens de bachelor doe je een eerste zelfstandig veldonderzoek. Ook leer je academisch schrijven, en kunt je ervoor kiezen te leren hoe je etnografische films maakt door Visual Methods te volgen.

Voor uitgebreide informatie over de Bachelor, kijk op studereninleiden.nl>>.


Eerste jaar: Kennis van mens en samenleving

Het eerste jaar geeft een inleiding op de antropologische benaderingen van cultuur, diversiteit en globalisering. Daarnaast krijg je een sociologische inleiding op vraagstukken van ongelijkheid en ontwikkelingssamenwerking en maak je kennis met sociaalwetenschappelijke onderzoeksmethoden. Je gaat aan de slag met statistische gegevens, schrijft essays en maakt gebruik van audiovisuele middelen.


Tweede jaar: Thematische & regionale specialisatie

Vanaf je tweede jaar ga je je verdiepen in een regio en een thema bij CA-OS Leiden of ergens anders. De thema's die CA-OS Leiden biedt zijn:

 • Global Connections
 • Media and Culture
 • Environment and Development

CA-OS Leiden is gespecialiseerd in Sub-Sahara Afrika en Zuidoost Azië. Wil je je specialiseren in een andere regio? Dan volg je vakken aan andere instituten.


Derde jaar: Kies je eigen weg

In het derde jaar heb je veel keuzevrijheid en kun je je verder specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld een minor of een aantal vakken bij CA-OS Leiden of andere opleidingen volgen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen een onderzoeksstage te doen of te studeren in het buitenland. De Bachelor opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie sluit je af met een scriptie, waarin een vrij te kiezen onderwerp wordt uitgediept.


Vakken

Het gedetailleerde onderwijsprogramma is te vinden in de e-studiegids>>


Naar het buitenland

Wil jij tijdens je studie graag naar het buitenland? Dat kan:

 • Stage in het buitenland
  In je derde jaar kun je ervoor kiezen een onderzoeksstage te lopen in Nederland of het buitenland.
  Meer informatie>>
 • Studeren in het buitenland
  Het Instituut CA-OS heeft uitwisselingsprogramma's met een aantal universiteiten.
  Meer informatie>>


Zelf een film maken

Tijdens de Bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie in Leiden kun je de cursus Visual Methods volgen. Een van de opdrachten is om een film te maken.

Als je de BA cursus 'Visual Methods' hebt afgerond, kun je in je Master kiezen voor Visual Ethnography as a Method, waarin je met o.a. het maken van een etnografische film kunt afstuderen.


Van BA naar MA

Na het behalen van je BA diploma kun je de studie voortzetten met het éénjarige masterprogramma. De master leidt tot de titel Master of Arts in Cultural Anthropology and Development Sociology. Studenten die hun BA in CA-OS aan de Universiteit Leiden hebben behaald, kunnen zonder meer doorstromen naar de master in CA-OS.

Meer informatie over de Master CA-OS>>


Uitgebreide informatie

Voor meer informatie over de Bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, kijk op: Studereninleiden.nl.