Waarom in Leiden?

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (CA-OS) Leiden is persoonlijk, informeel en internationaal georiënteerd. Uniek aan Leiden zijn de thematische expertise en het veldwerk in het tweede jaar. Het is ook de enige opleiding CA-OS in Nederland waar je in de Master met een film kunt afstuderen.

De opleiding Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie (CA-OS) in Leiden heeft de praktijk hoog in het vaandel staan. Je leert hoe je onderzoek doet en hoe je daaruit conclusies trekt. De opleiding biedt je een inhoudelijk interessant en stimulerend programma met een goede balans tussen kennis en vaardigheden, met als hoogtepunt een veldonderzoek in je tweede jaar.


Persoonlijk en talentgericht

De studie CA-OS Leiden staat bekend om de persoonlijke aanpak en informele sfeer. Er wordt veel gewerkt in kleine werkgroepen met veel intensieve en individuele begeleiding. Docenten zijn gemakkelijk benaderbaar en je kunt vaak zo binnenlopen. Ook leer je je medestudenten goed kennen en werk je nauw met ze samen. De opleiding CA-OS bevindt zich achter station Leiden Centraal, dus vlak bij de gezellige binnenstad van Leiden.

Leiden is – al eeuwenlang – een talentgerichte universiteit. Als je méér uit je studie wilt halen, krijg je bij ons alle ruimte. Je kunt bijvoorbeeld extra vakken volgen of een complete tweede opleiding doen parallel met de hoofdopleiding antropologie. Ook kun je je hart ophalen aan de vele talenstudies in Leiden, bijvoorbeeld om je voor te bereiden op een buitenlands onderzoek. Ook biedt Leiden het ‘Honours College’ voor studenten die meer uitdaging willen dan die wordt geboden in het reguliere programma.

Veldwerk

In Leiden doe je al tijdens je Bachelor veldwerk. Je verblijft drie weken bij een gastgezin ergens in Nederland en brengt een specifiek aspect van de streek of de bewoners in kaart. Studenten onderzoeken bijvoorbeeld de problematiek van alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren, problematiek van de multiculturele samenleving, de identiteit van ‘hangjongeren’, of de status van tienermoeders in de stad.

Je ontdekt dus aan den lijve hoe je een onderzoek uitvoert en uitwerkt, hoe methoden en technieken toegepast kunnen worden in de praktijk en je leert hoe antropologisch onderzoek relevant is voor de samenleving.

Je kunt tijdens je bachelor ook naar het buitenland, voor een stage of voor een studie-uitwisseling. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je derde jaar naar de Filippijnen voor een wintercursus ‘Watermanagement’.

Afstuderen met een film

CA-OS in Leiden is de enige opleiding in Nederland die onderwijs in visuele etnografie aanbiedt in de Bachelor en de Master. Masterstudenten gebruiken audiovisuele middelen zoals film, fotografie en audio in hun onderzoek en als rapportagemiddel. Om dit te kunnen doen, moet je tijdens de Bachelor het keuzevak ‘Visual Methods’ volgen waarbij je een antropologische film leert maken.

Meer informatie over visuele etnografie>>

Grote keuzevrijheid

CA-OS in Leiden heeft een inhoudelijk breed programma van hoge kwaliteit. Door het grote aanbod van vakken en specialisatierichtingen, kun je van antropologie de studie maken die precies aansluit bij jouw interesses.
- Volg keuzevakken bij CA-OS
- Maak gebruik van onze thematische expertise in media en cultuur, globalisering, of milieu en ontwikkeling.
- Keuzevakken en minoren volgen bij andere studies
- Leer een taal
- Studeren in het buitenland of stage lopen

Hulp bij carrière

Leiden biedt veel ondersteuning bij het vinden van een baan na je studie. Zo kun je stage lopen om werkervaring op te doen, zijn er tijdens colleges verschillende gastsprekers uit het werkveld en worden er verschillende workshops en carrièredagen georganiseerd. Verder krijgen studenten intensieve begeleiding in Methoden en Technieken en worden zij niet alleen getraind in kwalitatief onderzoek, maar ook in kwantitatieve onderzoeksmethoden die beter aansluiten bij de arbeidsmarkt.

Over de master

Binnen de master kunnen studenten kiezen om zich te specialiseren in: 

Meer informatie