20 november 2015: Filmvertoning Mijnbouw Heritage in Nederland

Wat is zo bijzonder aan het Nederlandse mijnbouwerfgoed en hoe gaan wij hiermee om? Het Research Center for Material Culture toont in samenwerking met Beeld voor Beeld een filmprogramma over het sociale en culturele leven rond de Limburgse mijnen, zowel voor als na de sluiting.

Jaar van de Mijnen

Vijftig jaar na de aankondiging van de sluiting van de kolenmijnen in Limburg, is 2015 uitgeroepen tot het "Jaar van de Mijnen". De mijnbouwgeschiedenis leeft op allerlei manieren voort. Aandacht voor dit erfgoed en voor de geschiedenis van mijnbouw in Limburg zijn van belang voor bredere discussies over ondergrondse energiebronnen van Nederland, zoals kolen, maar ook aardgas en schaliegas.

In Limburg, maar ook elders in het land, is het hele jaar door een divers programma aan exposities en andere culturele evenementen georganiseerd. Antropologische films hebben daarin een prominente plaats, mede door de betrokkenheid van Beeld voor Beeld.

Op vrijdag 20 november is een selectie van die films te zien waarbij makers en organisatoren van het Jaar van de Mijnen aanwezig zullen zijn. Zowel Paul Enkelaar, maker van de film "De Laatste Koempels", als Milena Mulders, één van de hoofdpersonen in de film "Mijnbouwcomplex", zullen tijdens de middag aanwezig zijn voor een nagesprek.


Praktische informatie

Dag

   Vrijdag 20 november 2015

Tijd

   14:00-17:00u (inloop vanaf 13:45)

Locatie 

   Research Center for Material Culture

Adres 

   Steenstraat 1, Leiden

Aanmelden

   Online registratieformulier

Informatie

   Mijnbouw Heritage in Nederland: Uitnodiging