Speckmann-prijs

Elk jaar reikt het instituut Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie de Speckmann-prijzen uit het voor het beste Bachelor Veldwerk NL-verslag en de beste masterscriptie.

  

Bachelor-prijs
Er worden jaarlijks twee Speckmann-prijzen toegekend. Een daarvan gaat naar de groep studenten met het beste Veldwerk NL-verslag. Bachelorstudenten voeren in het tweede studiejaar in groepen een veldwerkonderzoek van drie weken uit in Nederland; Veldwerk NL

Master-prijs
De andere prijs gaat naar de Masterstudent met de beste masterscriptie. Masterstudenten schrijven hun scriptie op basis van drie maanden veldwerk in Nederland of in het buitenland.


Prof. dr. J.D. Speckmann

Speckmann-prijzen zijn voor het eerst toegekend in 1993 en vernoemd naar Prof. Dr. J.D. Speckmann (1928-1997). Professor Speckmann was tot zijn emiritaat hoogleraar in de empirische sociologie, in het bijzonder de methodiek van het veldonderzoek, en heeft in de jaren zestig de leeronderzoeken ingevoerd als onderdeel van het verplichte studieprogramma CA-OS.

2015

Op 16 februari 2015 werden de Speckmann-prijzen uitgereikt voor het beste leeronderzoeksverslag en de beste masterscriptie geschreven in het studiejaar 2013-2014:

  • Speckmannprijs Masterscriptie
    De prijs voor beste MA scriptie werd toegekend aan Lien Vermeersch voor haar scriptie 'Community-Conserved Freshwater Areas: A comparative study on effectiveness of fish sanctuaries'.
    Voor het Leiden Anthropology Blog schreef ze een blog over haar onderzoek in de Filipijnen: Community-conserved areas: Do freshwater fish sanctuaries work?


  • Speckmannprijs Bachelor BLO-verslag
    De Speckmann-prijs voor het beste binnenlands leeronderzoeksverslag ging naar Melissa Vermeulen, Marloes de Vin en Sanne de Vries voor hun verslag ‘Inspraak van Turkse islamitische moeders en dochters'.


2014

Op 17 februari 2014 werden de Speckmann-prijzen uitgereikt voor het beste leeronderzoeksverslag en de beste masterscriptie geschreven in het studiejaar 2012-2013:

  • De Speckman-prijs voor beste masterscriptie werd uitgereikt aan Florence Scialom voor de masterscriptie 'The Challenges of Embodying Economic Change: Responses to Localisation Practices in Totnes, United Kingdom'. Op LeidenAnthropologyBlog.nl doet ze hier verslag over.

  • De Speckmann-prijs voor het beste binnenlands leeronderzoeksverslag ging naar Natalie Blok, Marit Jansen en Soraya Ruijg voor hun verslag ‘Niet mijn schuld?! Het taboe over schulden’.


2013

Op 18 februari 2013 werden de Speckmann-prijzen uitgereikt voor het beste leeronderzoeksverslag en de beste masterscriptie geschreven in het studiejaar 2011-2012.

De Speckman-prijs voor de beste masterscriptie werd uitgereikt aan Tess Altmann voor haar MA Thesis 'Helping and Feeling Helpless through European Voluntary Service in the Netherlands Disjuncture and Citizenship in Precarious Europe'. Lees haar weblog hier>>

De Speckmann-prijs voor het beste binnenlands leeronderzoeksverslag ging naar Lucas Treep, Nicole de Vette, Marloes Zandbergen en Femke van der Werf voor hun verslag getiteld ‘Grensbewoners over de Nederlandse identiteit’. Lees hun weblog hier>>


2012

Op 20 februari 2012 werden de Speckmann-prijzen uitgereikt voor het beste leeronderzoeksverslag en de beste masterscriptie geschreven in het studiejaar 2010-2011.

De Speckman prijs voor een excellente MA Thesis werd uitgereikt aan Martijn de Rooij. Zijn MA Thesis is getiteld 'Dioramic Objects: Museums in Northeast India'.

De Speckmann prijs voor een excelllent binnenlands leeronderzoeksverslag ging naar Annelies van der Ploeg, Tabitha Maat, Jildou Ponjee en Tamara Lodder voor hun verslag getiteld 'Sociale relaties tussen mens en dier'.


2011

Op 21 februari 2011 werden de winnaars bekendgemaakt van de Speckmann-prijzen voor het beste leeronderzoeksverslag en de beste masterscriptie geschreven in het studiejaar 2009-2010.

De winnaar van de Speckmannprijs voor de beste masterscriptie is Emilie Röell. Haar Engelstalige scriptie is getiteld: 'Staying on the road: An existential–phenomenological investigation into the future(s) of young people in Vanuatu'. De scriptie is gebaseerd op onderzoek in Oceanië.

De winnaar van de Speckmannprijs voor het beste binnenlands leeronderzoekverslag is Eline Siebelink. Haar verslag is getiteld: 'Elkaars dialect verstaan: Dialect en affiniteit in Emmen, Drenthe, 2010'.