22 april 2015: Uitreiking Fotowedstrijd 2015 'Oost, West, Thuis Best'

Het Instituut CA-OS en Itiwana organiseren samen de fotowedstrijd ‘Oost West, Thuis Best’. Woensdag 22 april om 17:00u vindt de prijsuitreiking plaats in 1A01.

  

'Oost West, Thuis Best’

Wij nodigen jullie - bachelorstudenten, masterstudenten, docenten, medewerkers, PhD’s en minoren - uit om je antropologische kijk op het thema 'Oost West, Thuis Best’ te weerspiegelen in een foto.

Naast eeuwige roem en prachtige prijzen voor de top drie fotografen, worden de beste foto's tentoongesteld in de gang van het instituut op de derde verdieping van de FSW. Grijp je kans om je mooiste foto aan de buitenwereld te laten zien!

Hieronder alles over de spelregels, jury en uitreiking woensdag 22 april.


De wedstrijd

Je kan meedoen door jouw foto uiterlijk woensdag 15 april in te sturen. Mail de foto als aparte bijlage met een korte motivatie naar fotowedstrijdCAOS@gmail.com.
De foto mag geperfectioneerd worden, maar uiteraard niet compleet gephotoshopt. Lees de spelregels hieronder voor meer informatie.

Spelregels

-  1 digitale foto per persoon (als bijlage)

-  Formaat: jpeg, min. 2 MB - max. 5 MB

-  Foto’s mogen bewerkt worden binnen de volgende grenzen:

  • Toegestaan zijn bewerkingen als uitsnede maken, verscherpen, contrast, helderheid, schaduwen, hooglichten en witbalans aanpassen. Ook het wegpoetsen van vuiltjes en vlekjes is toegestaan.
  • Niet toegestaan is het clonen van elementen uit andere beelden, het verwijderen van beeldbepalende elementen, teksten of passepartouts toevoegen.

  • Foto’s mogen niet artistiek bewerkt zijn. Dus geen creatieve filters. Het gaat om de foto’s en niet om digitale kunst.


- Stuur met de foto ook een motivatie/beschrijving van ongeveer 100 woorden, waarin je vermeldt wie je bent en hoe de foto jouw verbeelding is van het thema ‘Oost West, Thuis Best’ met de blik van een cultureel antropoloog en/of ontwikkelingssocioloog.

- Juryleden en organisatoren zijn uitgesloten van deelname.

-  Als je een foto instuurt, ga je akkoord dat jouw foto geplaatst mag worden op de website en facebook van Itiwana en het Instituut CA-OS en in de hal op de 3e verdieping van de FSW. De naam van de fotograaf wordt bij plaatsing vermeld. 


De Jury

De inzendingen worden beoordeeld door een jury van docenten, studenten en professionals:

Dr. Oliver Moore is sinoloog, conservator China bij Museum Volkenkunde en docent kunst en materiële cultuur bij het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS). Zijn onderzoeksgebied bevat onder andere cultuurgeschiedenis, antropologie en de geschiedenis van de fotografie in China. Over dit onderwerp schrijft hij een boek, dat uitkomt in 2015. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal hij een korte inleiding geven.


Drs. Metje Postma is visueel antropoloog, documentairemaker en docent Visual Ethnography. Ze doet onderzoek naar de manier waarop verschillende vormen van representatie (zoals video-advocacy en etnografische film) kunnen  worden ingezet in een humanitaire crisissituatie. Ze maakte onder andere de documentaire 'Voices in the desert, the Rashaayda and Fuzum' (2005) over de Soedanese Rashaayda vluchtelingen in Eritrea die lid zijn van de rebellenmilitie Free Lions Forces.

Bachelorstudent Renée Rooijmans fotografeert zelf, volgde vakken aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en schrijft haar afstudeerscriptie over het gebruik van privé-fotoarchieven door kunstenaars in Uganda. Hiervoor liep zij stage bij het project History in Progress Uganda van fotografe Andrea Stultiens.

Masterstudent Sascha Varkevisser behaalde haar bachelor Fotografie aan de Willem de Kooning Academie, deed opdrachten voor Vogue Italia, Elle en Avantgarde magazine, exposeerde in Upcoming Talent Exhibit, First Choice Exhibit en Dutch Design Hotel en volgt nu in Leiden de masterspecialisatie Visual Ethnography.


And the winner is…

Woensdag 22 april om 17:00u zal de prijsuitreiking plaatsvinden in 1A01.

Daar zal onze professionele jury na een korte inleiding van Dr. Oliver Moore de 1e, 2e en 3e prijswinnaars bekendmaken en wordt onze nieuwe tentoonstelling onthuld met de beste foto's die in de hal van het instituut komen te hangen.

Daarna sluiten we de fotowedstrijd af met een feestelijke borrel. Kom kijken, de uitreiking is toegankelijk voor iedereen!

Laat alvast weten dat je erbij bent via het Facebook evenement Fotowedstrijd CA-OS.