Lise-Lotte Kerkhof - Strategisch communicatieadviseur

"Ik heb tijdens mijn studie geleerd om veel kritischer te kijken naar mijn eigen denkpatronen, meningen en argumenten van anderen en ik heb geleerd om mij te verplaatsen in standpunten en de posities van anderen. Essentiële vaardigheden om in je werk zaken voor elkaar te krijgen."

Lise-Lotte Kerkhof heeft sinds augustus 2011 haar eigen communicatieadviesbureau Crowd Communicatie. Ze adviseert organisaties en bedrijven op het gebied van interne en externe communicatie.


Universiteit Leiden
Ik ontwikkel campagnes, regel media-aandacht, schrijf brochures, columns en artikelen en organiseer publieke evenementen. Op dit moment werk ik voor NCDO (centrum voor internationale samenwerking en mondiaal burgerschap) en voor de Universiteit Leiden. Voor de universiteit werk ik voor de Faculteit der Geesteswetenschappen. Voor deze faculteit heb ik een voorlichtingscampagne ontwikkeld rondom het arbeidsmarktperspectief van de studenten.


Antropologie en communicatie
Ik heb veel gehad aan mijn studie CA-OS bij het vinden van een baan. De kennis die ik heb van de ontwikkelingssector in relatie tot het actuele maatschappelijk debat, gebruik ik bijna dagelijks. Misschien nog wel belangrijker dan de kennis die ik opdeed, is mijn attitude en gedrag ten opzichtte van actuele maatschappelijke vraagstukken.

Ik heb tijdens mijn studie geleerd om veel kritischer te kijken naar mijn eigen denkpatronen, meningen en argumenten van anderen en ik heb geleerd om mij te verplaatsen in standpunten en de posities van anderen. Essentiële vaardigheden om in je werk zaken voor elkaar te krijgen.

Masteronderzoek; onmisbare ervaring voor mijn werk
In mijn master heb ik onderzoek gedaan in Gambia. Mijn onderzoek ging over de relatie tussen internationaal milieubeleid en het dagelijks bosbeheer in Gambia. Een groot en complex onderwerp, zeker voor de drie maanden die er voor staan. Het werd dan ook een case study. De case was een politieke kwestie. Het ging om een stuk bos wat tussen twee dorpen lag ingesloten en bedoeld was als gemeenschapsbos (community forest) voor een van de twee dorpen.

Na een ruzie over wie de eigenaar was, werd het bos door het dorp uiteindelijk weggeven aan de president. Het stuk bos werd niet volledig in stand gehouden maar deels gekapt en aan onder meer aan Iran verpacht als landbouwgrond. Dorpsbewoners konden er werken en deelden in de rijstopbrengst. Een complexe en aan elkaar verbonden wereld in een klein stukje bos. Ik leerde om deze, voor mij totaal andere onbekende wereld bloot te leggen, door goed tussen de regels door te luisteren, de juiste vragen te stellen en mij te manoeuvreren tussen verschillende spelers met tegengestelde belangen. Een onmisbare ervaring voor mijn werk als strategisch communicatieadviseur.

Tip
Ga tijdens je studie naar debatten en bijeenkomsten en ontdek wat je het leukste onderwerp vindt. Als je weet waar je passie ligt, kun je alvast relevante werkervaring en contacten opdoen. Dat zorgt voor een vliegende start.