Datamanagement

Met het onderzoek dat op de Universiteit gedaan wordt, wordt een behoorlijke hoeveelheid data vergaard. De omgang met deze data, zoals het opslaan en delen ervan, vraagt om een gedegen datamanagementplan. Sander Nieuwenhuis (hoogleraar in de cognitieve psychologie) houdt zich sinds 2,5 jaar actief bezig met datamanagement binnen de faculteit en fungeert als facultaire contactpersoon op dit gebied.

‘Hoewel faculteiten als Archeologie en Sterrenkunde hun datamanagement al lang goed op orde hebben, was het bij de FSW tot enkele jaren geleden een wat ondergeschoven kindje. Zeker sinds de hele Stapel-affaire ligt de druk op datamanagement bij sociale opleidingen hoog. Binnenkort komt de universiteit met richtlijnen voor alle medewerkers. In de eerste plaats zijn deze bedoeld om nog zorgvuldiger om te gaan met data en het delen ervan, maar ook om aan de eisen van subsidieverstrekkers te kunnen blijven voldoen.

Ik vertaal momenteel het beleid van de universiteit naar specifieke plannen waar de onderzoekers van het Instituut Psychologie mee uit de voeten kunnen. In dit datamanagementplan staat bijvoorbeeld wie er straks allemaal toegang heeft tot bepaalde data, wat voor typen data er worden opgeslagen, de grootte hiervan en de mogelijkheden tot het delen van deze data om kennisuitwisseling te bevorderen. Hierover heb ik regelmatig contact met Patris van Boxel en het ISSC. Het is fijn dat Patris als informatiemanager af en toe meekijkt en ook de bibliotheek is zeer betrokken bij het ontwikkelen van het nieuwe datamanagementbeleid. Als spin in het web hou ik contact met al deze bij datamanagement betrokken partijen. Dit bevalt me zeker, vooral omdat het zo belangrijk is.

Met het ISSC zijn we op dit moment binnen het Instituut Psychologie bezig met een pilot van het datamanagementsysteem iRods, een systeem waarin we gepubliceerde data tot minstens 10 jaar lang netjes willen gaan bewaren. Het plan is om dit systeem vóór de zomer bij het Instituut Psychologie te implementeren. Wanneer het dan straks allemaal wordt ingevoerd is het belangrijk dat het goed werkt en gebruiksvriendelijk is, immers: ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’.


Meer informatie

Het Leiden Research Data office ondersteunt onderzoekers van de Universiteit Leiden bij het toegankelijk maken en duurzaam opslaan van hun onderzoeksdata.

Voor specifieke vragen over de implementatie en het beleid binnen de faculteit kunt u direct contact op nemen met Sander Nieuwenhuis.

Laatst Gewijzigd: 02-03-2016