Editing room 1B13

Anouk Houtman en Lieke van den Berg volgen allebei een andere specialisatie binnen de master ‘Cultural Anthropology and Development Sociology’, maar maken beiden gebruik van de track ‘Visual Ethnography as a Method’. Zij brengen momenteel een groot deel van hun tijd door in ‘Editing room’ 1B13, een ruimte die speciaal is ingericht voor videobewerking.

Na twee maanden veldwerk in resp. Indonesië en Mexico zijn Anouk en Lieke teruggekeerd met een vol aantekeningenschrift en goedgevulde geheugenkaart. “De camera kwam erg goed van pas. Mijn scriptie gaat over transgenders in Indonesië, waarbij uiterlijk een belangrijke rol speelt. Film is niet alleen een belangrijk onderdeel van deze track, maar het maakt de boodschap ook meteen een stuk directer”, aldus Anouk. Lieke is het hiermee eens: “het is lastig voor een Nederlander om te begrijpen hoe een 15de verjaardag in Mexico eruit ziet omdat er veel elementen zijn die wij hier niet kennen en dus niet kunnen visualiseren. Film biedt hier een oplossing voor.”

In de pre-master hebben Anouk en Lieke tijdens het vak ‘Visual Methods’ kennisgemaakt met het Adobepakket. Adobe Première Pro is een professioneel videobewerkingsprogramma dat niet automatisch op alle studentenpc’s geïnstalleerd staat, maar editing room 1B13 is speciaal ingericht voor videobewerking. “Het fijne aan 1B13 vind ik dat je online een computer kunt reserveren”, aldus Lieke. “We wonen allebei niet in Leiden, dus het is fijn om er zeker van te zijn dat er plek is. Je kunt hier lekker een paar uur achter elkaar doorwerken aan je film, en omdat er meerdere werkplekken zijn kun je eventuele vragen over het programma direct aan medestudenten stellen”, vult Anouk aan.

Een handige bijkomstigheid is dat ze in 1B13 directe buren zijn van Rosanne van den Berg (medewerker SOLO/AV Support & Regie). “We vallen haar geregeld ‘lastig’ met vragen over het programma. Wanneer we er zelf niet uitkomen natuurlijk”, zegt Lieke lachend.


Meer informatie

Meer lezen over Editing room 1B13 of een computer reserveren? Bekijk onze video & audiobewerkingspagina.

Laatst Gewijzigd: 17-05-2016