Specialistische software

Voor het bèta-gerelateerd onderzoek binnen FSW zijn de experiment computers in de laboratoria van het Pieter de La Courtgebouw uitgerust met E-Prime voor het afnemen van de experimenten. Daarnaast zijn er data acquisitie computers ingericht voor het acquireren van bijvoorbeeld fysiologie, EEG of eye tracking data. Welke software dit is, is afhankelijk van de meetapparatuur. Voor het onderzoek dat op locatie plaatsvindt zijn er laptops met dezelfde software uitgerust.

Typen beschikbare software

Software voor het afnemen van de experimenten
- E-Prime v2.0.10.356
- E-Prime Extensions for Tobii (EET) v2.0.2.50
- Tobii Studio v3.0.2

Software voor het acquireren van data
- Biopac AcqKnowledge 4.4.1 (fysiologie)
- BioSemi ActiView v7.5
- Tobii Studio v3.0.2
- Tobii Glasses Controller v1.14.2254
- VUDams v3.9

Software voor het analyseren van data
- Biopac AcqKnowledge 4.4.1
- Brain Vision Analyser v2.0
- E-DataAid
- Matlab v2012b
- Tobii Studio v3.0.2 (non-recording)


Faciliteiten

Onderzoekers die gebruik maken van deze onderzoekssoftware kunnen deze software ook op hun werkplek laten installeren, zodat experimenten kunnen worden voorbereid of de verzamelde data kan worden geanalyseerd. Onderzoeksstudenten zonder eigen werkplek kunnen hiervoor terecht in de studio in .B02.

1B02
De computers in zaal 1B02 zijn uitgerust met de volgende softwarepakketten: Biopac AcqKnowledge 4.4.1 en Brain Vision Analyzer v2.0, E-Prime v2.0.10.356, E-Prime® Extensions for Tobii™ Overview (EET) v2.0.1.26, Tobii Studio v3.0.2 (non-recording, eye-track analyse), Matlab v2012b.

Softwarepakketten

Biopac AcqKnowledge 4.4.1
Een interactief, intuïtief programma dat je onmiddellijk je psychologische data laat bekijken, meten en analyseren. Het is niet nodig om programmeertaal te leren, er wordt gebruik gemaakt van simpele pull-down menu’s en dialoogvensters.

Brain Vision Analyzer v2.0
Brain Vision Analyzer kan gebruikt worden voor de analyse van EEG signalen. Doordat het makkelijk in gebruik is kunnen met een paar muisklikken eenvoudig geavanceerde analyses worden uitgevoerd. Op de FSW kunnen we met Brain Vision Analyzer 2.0 de EEG data van BioSemi® importeren.

E-Prime v2.0.10.356
E-Prime® is een suite voor het maken van computertesten en enquêtes. E-Prime® is makkelijk in gebruik voor gecomputeriseerd experiment ontwerp en het verzamelen van data en analyses. Op de FSW kunnen we met E-Prime® snel computertesten bouwen die reactietijden kunnen meten, en snelle stimuli kunnen garanderen. Het gemak van E-Prime® stelt ook studenten in staat om zelf hun experiment te bouwen. E-Prime® kan tevens gebruikt worden voor het bouwen van vragenlijsten en enquêtes, met video- of geluidsfragmenten.

E-Prime ® Extensions for Tobii™ (EET) v2.0.2.50
E-Prime® Extensions for Tobii™ combineert E-prime® met het gemakkelijk te gebruiken Tobii eye trackers. De ontwerp-interface stelt gebruikers in staat om gemakkelijk eye tracking functionaliteit naar bestaande experimenten of nieuwe eye-tracking experimenten te slepen. E-Prime® eyetrack data kan niet met Tobii studio geanalyseerd worden. Op de FSW wordt een Matlab toolbox ontwikkelt om E-Prime® eyetrack data te kunnen analyseren.

Tobii Studio v3.0.2
Tobii Studio stelt je in staat om:

  • een eye-tracking test te ontwerpen,
  • test sessies uit te voeren
  • resultaten te visualiseren en over te spelen
  • statistieken te berekenen.

Op de FSW hebben we een beperkt aantal non-recording licenties die naar behoefte kunnen worden geactiveerd. Tobii Studio kan gebruikt worden om op een snelle, intuïtieve manier 'areas of interest' te genereren en fixatie analyse uit te voeren. Tobii Studio is gemakkelijk in gebruik voor studenten.

Matlab v2012b
Matlab is een high-level programmeertaal- en interactief platform voor numerieke berekeningen, visualisaties en scripting. Met Matlab kun je data analyseren, algoritmes ontwikkelen en modellen en applicaties creëren. Op de FSW stelt Matlab ons in staat om creatieve analyses te ontwikkelen voor Eyetrack data (Tobii), Fysiologie (Biopac, TMSi) (ECG, GSR, EMG, ICG, MRI, etc). Op de FSW is de Fysiologie-Toolbox en de Eyetrack-Toolbox ontwikkeld in Matlab om snel analyse opdrachten te kunnen uitvoeren.

Locatie en hulp

In 1B02 zijn computers beschikbaar met daarop beschikbaar de specialistische onderzoekssoftware. Voor vragen of ondersteuning bij Matlab, E-Prime, E-Prime extensions voor Tobii, Tobii Studio en Biopac AcqKnowledge kunt u binnenlopen in 1B11 of contact opnemen met een van de onderzoekstechnici.

Laatst Gewijzigd: 02-11-2016