Psycholoog Lorenza Colzato en Peter Buwalda in Pavlov over creativiteit

Wat is creativiteit? Wat betekent dat? En kun je het verbeteren? Cognitief psycholoog Lorenza Colzato laat schrijver Peter Buwalda op twee manieren mediteren. Uitzending op 1 november gemist? Terugkijken op Wetenschap24 – Pavlov.

Creatiever door meditatie

Peter Buwalda heeft over succes niet te klagen. Zijn debuutroman Bonita Avenue heeft hem diverse prijzen opgeleverd. Maar na het succes van zo'n debuut komt er een moment om de opvolger te schrijven. Schrijven is een creatief proces. Meditatietechnieken kunnen creatief denken aanzienlijk bevorderen. Kan mediteren Peter Buwalda creatiever maken?


Prijzen voor Bonita Avenue

  • Academica Debutantenprijs 2011 voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut

  • Selexyz Debuutprijs 2011 voor het beste prozadebuut in het Nederlands

  • Tzumprijs 2011 voor de beste literaire zin: Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, ‘dreven’ in plaats van ’straten’, en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.

  • Anton Wachterprijs 2012, een literaire aanmoedigingsprijs voor beginnende schrijvers.

Meditatietechnieken

Cognitief psychologe Colzato laat Buwalda op verschillende manieren mediteren in een speciaal ingericht meditatielab, uitgerust met matrassen, kaarsen en muziek om in de stemming te komen. 

Open-monitoring
Bij open-monitoring meditatie zal Buwalda zich openstellen om alle gedachten en sensaties waar te nemen en te observeren zonder dat zijn aandacht op iets specifieks is gericht. Deze methode heet Breathfulness en is ontwikkeld door Marco en Jacqueline de Jager.

Focused-attention
Bij de focused-attention meditatie zal Peter zijn aandacht juist wel op een bepaalde gedachte of voorwerp richten.

(25 oktober 2012/ LC, MvG)

De crew van het NTR-programma Pavlov bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Lorenza Colzato en Peter Buwalda naast elkaar in het midden.

De crew van het NTR-programma Pavlov bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Lorenza Colzato en Peter Buwalda naast elkaar in het midden.

Zie ook

Health across the human cycle is een van de zes profielthema's in het onderzoek van de Universiteit Leiden.


Studeren in Leiden

Bacheloropleiding
Psychologie

Masteropleidingen

Laatst Gewijzigd: 02-11-2012