Prof.dr. Hanna Swaab volgende decaan Sociale Wetenschappen

De volgende decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen wordt per 1 januari 2013 prof.dr. Hanna Swaab. Zij werkt sinds 2004 als hoogleraar Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen bij de Universiteit Leiden. Swaab volgt prof.dr. Philip Spinhoven op.

Kinderen en adolescenten

Prof.dr. Hanna Swaab.

Prof.dr. Hanna Swaab.

Voor Swaab aantrad als hoogleraar in Leiden werkte ze op de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht (divisie Hersenen) en het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen. Ze gaf leiding aan de daar werkzame psychologen en pedagogen en was lid van het MT van de afdeling. Ze hield zich daar, naast haar wetenschappelijk onderzoek, onder meer bezig met klinische zorg voor kinderen en adolescenten met psychopathologie. Hiernaast verzorgde ze onderwijs, opleiding en supervisie aan studenten psychologie en orthopedagogiek, arts-assistenten in opleiding tot kinderpsychiater, GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch (neuro)psychologen in opleiding tot specialist.


Leidinggevende functies

Swaab heeft leiding gegeven aan vele onderzoeksprojecten (waaronder van NWO) op het gebied van de neuropsychologie en neuropedagogiek. Ze is bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen voorzitter van de afdeling Orthopedagogiek en van de groep Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen. Ook is ze voorzitter van de Toetsingscommissie Ethiek van het instituut.

Bestuursfuncties buiten de universiteit

Ook buiten de universiteit bezet Swaab diverse bestuursfuncties, met name in het postacademisch onderwijs en binnen de beroepsvereniging. Ze was voorzitter van de sectie Neuropsychologie van het NIP en is hoofdopleider van de landelijke specialistische opleidingen tot Klinisch psycholoog kind- en jeugd en Klinisch neuropsycholoog. Verder is ze lid van het college dat verantwoordelijk is voor de instelling van specialismen in de gezondheidszorg, en lid van de Raad van Toezicht van Trajectum, een forensisch psychiatrische instelling.

Directeur

Naast deze bestuursfuncties, is Swaab directeur van het Ambulatorium van de Universiteit Leiden, een centrum voor diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen bij wie tijdens het opgroeien problemen worden gesignaleerd.

(Universiteit Leiden, 15 maart 2012)

Laatst Gewijzigd: 28-03-2012