28 september 2015: LUNÄ Talk over sterfelijkheid en buitenaards leven

Meediscussieren bij een bijzonder rondetafelgesprek? Kom maandag naar Museum Boerhaave waar Antropoloog Peter Pels met 7 wetenschappers en kunstenaars in gesprek gaat over robotica, kunstmatige intelligentie en kunst aan de replica tafel van de Lunar Society.

Science en fiction aan een bijzondere tafel

Lunar Society ronde tafel installatie Marjolijn Dijkman

Lunar Society ronde tafel installatie Marjolijn Dijkman

"Een bijzonder gesprek aan een bijzondere tafel op een bijzonder moment." Zo kondigt Museum Boerhaave de LUNÄ Talk aan die ze komende maandagmiddag samen met de expositie Global Imaginations organiseert. De LUNÄ Talk in het museum sluit aan bij de traditie van de Lunar Society uit de 18e eeuw en nodigt een scherpzinnig en divers tafelgezelschap uit tot een inspirerend gesprek over de verhouding tussen science en fiction.

Voor het gesprek  nemen plaats antropologen Peter Pels en Dorien Zandbergen, kunstenares en initiatiefnemer Marjolijn Dijkman, ruimteonderzoeker Loes ten Kate, expert kunstmatige intelligentie Jaap van de Herik,  auteur van 'Robots, aliens en popcorn' Georges van Hal, Volkenkunde-conservator Anke Bangma en directeur van Museum Boerhaave Dirk van Delft.


De Lunar Society traditie

De Lunar Society van Birmingham (1765-1813) was een deftig genootschap van geleerden, amateuronderzoekers, dichters, industriëlen en kunstenaars. Tot de leden behoorden oprichter Erasmus Darwin (grootvader van Charles), James Watt (stoommachine), Joseph Priestley (zuurstof) en Josiah Wedgwood (porselein). Men vergaderde bij volle maan (in verband met de terugreis in het donker) en discussieerde en dineerde aan een ovale tafel voor acht personen over wetenschap, kunst, filosofie, handel. Het waren inspirerende bijeenkomsten over hoe wetenschap, technologie en kunst de samenleving konden dienen, sociale verandering inbegrepen. Tijdens de LUNÄ Talk komende maandag liggen objecten op de repica van de tafel afkomstig uit het depot van Museum Boerhaave.

Marjolijn Dijkman op Global Imaginations

Shifting Axis installatie van Marjolijn Dijkman op de Global Imaginations expositie

Shifting Axis installatie van Marjolijn Dijkman op de Global Imaginations expositie

De LUNÄ Talk is een initiatief van de Brusselse beeldend kunstenaar Marjolijn Dijkman en sluit aan op haar aanwezigheid in Global Imaginations. Op deze expositie in de Leidse Meelfabriek staan ook haar installaties, sculpturen en video's die in dialoog zijn met de toekomst. Global Imaginations wordt georganiseerd door Museum De Lakenhal i.s.m. Museum Volkenkunde en Leiden Global in het kader van 440 jaar Universiteit Leiden en is nog te zien t/m 4 oktober 2015.


Aanmelden voor publiek (en gemeenschappelijke maaltijd)

De LUNÄ Talk in Museum Boerhaave start om 16:30 uur in de monumentale Boerhaavezaal. Publiek wordt uitgenodigd voor zowel deelname aan de discussie als een gemeenschappelijke maaltijd na afloop, om circa 18:30 uur. De toegang tot deze LUNÄ Talk bedraagt €10, maaltijd inbegrepen.

Aanmelden kan via LUNÄ TALK 28 september 2015.

Meer informatie

Laatst Gewijzigd: 25-09-2015