6 juni 2011: Bessensappresentatie Rivke Jaffe

Sympathisanten van crimineel Christopher ‘Dudus’ Coke grijpen naar de wapens als hij wordt uitgeleverd. Foto: ANP

Sympathisanten van crimineel Christopher ‘Dudus’ Coke grijpen naar de wapens als hij wordt uitgeleverd. Foto: ANP

Tijdens de jaarlijkse NWO Bessensap presenteert Rivke Jaffe (CA-OS) haar onderzoek naar alternatieve burgerschapsverhoudingen op Jamaica toe onder de titel 'Crimineel burgerschap?'.


'Don' Christopher 'Dudus' Coke

In mei 2010 protesteerden honderden Jamaicanen tegen de uitlevering aan de VS van hun 'don' (criminele wijkleider) Christopher 'Dudus' Coke. Media-aandacht ging vooral uit naar zijn vermeende betrokkenheid bij grootschalige drugs- en wapenhandel.

Figuren als Dudus worden afgeschilderd als gewetenloze gangsters, maar ze genieten vaak grotere populariteit en legitimiteit dan de overheid. Jaffe doet onderzoek naar de macht van zulke leiders in Jamaicaanse achterstandswijken. Tot op zekere hoogte hebben criminele organisaties daar de rol van de staat overgenomen. Bewoners kunnen aanspraak maken op financiële steun, werkgelegenheid en een mate van veiligheid en rechtspraak. In ruil hiervoor moeten ze “belasting” betalen en de (illegale) activiteiten van de leider steunen. Als wijkbewoners het gevoel krijgen dat de overheid er alleen voor rijke mensen is, keren ze zich eerder tot zulke informele vormen van bestuur.

Over Bessensap

Tijdens Bessensap op maandag 6 juni a.s. presenteren ruim dertig wetenschappers hun nieuws. De onderwerpen beslaan de volle breedte van de wetenschap. Wat zijn de risico's van sleutelen aan het klimaat? Is mega de toekomst voor melkvee? Komen emoties rechtspraak ten goede? Zijn computerprogrammeurs dom? Had Reagan wel president mogen zijn? Hoe blijft je huid eeuwig jong? De antwoorden op deze vragen, en nog veel meer, vind je bij Bessensap.

Bekijk het hele programma voor een overzicht van alle lezingen.

Laatst Gewijzigd: 31-05-2011