Start de Bacheloropleiding goed

In september 2016 ga je beginnen aan de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Lees alles rustig door en vergeet niet als eerste het digitale Informatieformulier in te vullen en te verzenden.

?

Je hebt je al ingeschreven als bachelorstudent aan de Universiteit Leiden. Met die inschrijving en het betalen van het collegegeld kun je dit jaar aan de Universiteit Leiden studeren. Om je tijdens je bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, willen we graag nog wat meer van je weten. Vul daarom het Informatieformulier in dat je hieronder vindt. Doe dit vóór 8 augustus 2016. Dit informatieformulier gebruiken we onder andere om je in te delen in een tutorgroep. Het tutoraat helpt je je weg in de opleiding te vinden, dus vul het zo snel mogelijk in.

Informatieformulier Pedagogische Wetenschappen*

*De informatie wordt uitsluitend gebruikt om je in het kader van het Leids Studiesysteem met Bindend Studie Advies zo goed mogelijk te begeleiden en valt onder het Privacy Reglement.


Wanneer is mijn eerste studiedag?

Op maandag 5 september2016 begint de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen met een speciaal openingscollege van dr. Kristiaan van der Heijden.

Je wordt om 10.00 uur verwacht in zaal SC01 van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW).

Is er een officiële opening van het studiejaar?

Dinsdag 6 september ben je vanaf 16:00 uur van harte welkom in de hal van de Faculteit Sociale Wetenschappen om samen met je mede-studenten de start van het nieuwe academische jaar te vieren met een feestelijke borrel.

Waar vind ik informatie over de vakken en het rooster?

In de e-Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm. Klik op Bacheloropleidingen en vervolgens op de 'P'. Vanaf eind juni vind je daar de vakbeschrijvingen 2016-2017.

Het rooster 2016-2017  met daarin alle informatie over hoor- en werkcolleges en tentamendata staat op onze website. Raadpleeg dit regelmatig; eventuele wijzigingen worden hier bekend gemaakt.

Welke vakken heb ik in de eerste week?

Op maandag 5 september 2016 beginnen je colleges. Aansluitend op het openingscollege krijg je van 11.00 uur tot 13.00 uur - ook in zaal SC01- het eerste college van het vak Inleiding in de Pedagogische en Onderwijswetenschappen 1A.

Van 17.00 tot 19.00 uur wordt je eerste dag afgesloten met het college Inleiding in de Psychologie, ook in zaal SC01.

Op woensdag 7 september 2016 verwachten we je in SC01. Van 11.00 tot 12.00 uur krijg je praktische informatie over het onderwijs en het Bindend Studie Advies (BSA). En van 12.00 tot 13.00 uur worden alle ICT-voorzieningen die in het onderwijs worden gebruikt toegelicht.

Op vrijdag 9 september 2016 volg je van 9.00 tot 11.00 uur het tweede college van Inleiding in de Psychologie in zaal SC01 van de FSW.

Hoe meld ik mij aan voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens?

Via uSis kun je je aan- of af te melden voor tentamens, inschrijven voor colleges en werkgroepen en uitslagen raadplegen en adresgegevens wijzigen.

LET OP: in het eerste blok schrijven wij je in voor alle werkgroepen, hoorcolleges en tentamens. Mocht je de vakken uit het eerste blok niet bij het eerste tentamen hebben gehaald, moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansingen van de vakken uit blok 1. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet.
Lees meer over aan- en afmelding tentamens. Vanaf blok 2 moet je je zelf voor alle werkgroepen, colleges én tentamens inschrijven. Ook de inschrijving voor hoor- en werkcolleges is verplicht. De inschrijving voor de hoor- en werkcolleges van blok 2 sluit op 23 oktober 2016.

Meer informatie over uSis krijg je tijdens het ICT-college op woensdag 7 september, van 12.00-13.00 uur.

Welke boeken moet ik aanschaffen en waar kan ik die kopen?

Op de website van Emile, de studievereniging van Pedagogische Wetenschappen, vind je de boekenlijst. De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de e-Studiegids.

Je kunt de studieboeken bestellen via de studievereniging Emile. Als je daar lid van wordt, kun je je studieboeken met korting aanschaffen in hun webshop. Deze shop is beperkt open, dus houd de website van Emile goed in de gaten!

Je kunt studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.


Wat organiseert de studievereniging?

Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken en je ontvangt een aantal keer per jaar het verenigingsblad Tabula Scripta. Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over het eerstejaarsweekend. En geef je meteen op als lid via dit digitale formulier!

Kunnen studenten meedenken over het onderwijs?

Jazeker! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie, in de wandeling OCP genoemd. Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP kan gevraagd en ongevraagd advies geven over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de vier studentleden van de OCP. 

Maak kennis met de huidige studentleden van de OCP.

Wat is de Wegwijzer en hoe kom ik eraan?

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft ieder jaar een Wegwijzer uit. Dit is een klein en handzaam boekje waarin een korte beschrijving staat van de bachelor- (en master)opleiding(en) en van de organisatie van het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Verder vind je informatie over instanties en personen die je kunnen helpen bij eventuele vragen. Ook staan er handige internetsites in.

De Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen 2016-2017 kun je na half juli 2016 ophalen bij de Instituutsdienst Pedagogische Wetenschappen op de vierde verdieping (kamer 4B01) van de FSW.

Waar kan ik met vragen terecht?

Het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen. De medewerkers van het OSC helpen je meteen of zullen je doorverwijzen naar de Instituutsdienst Pedagogische Wetenschappen op de vierde verdieping van de faculteit.

Verder biedt de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen het antwoord op heel wat vragen. Speciaal voor studenten die in september beginnen aan de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen is er de brochure Hoe overleef ik de start van een nieuwe studie?

Laatst Gewijzigd: 07-12-2017