Nieuws

Minicollege: Hersenpaden van autistische jongens verschillen

Dr. Marcia Goddard ontdekte dat de hersenen van 2 groepen jongens met symptomen van autisme verschillen. Dit is nooit eerder aangetoond. ‘Blijkbaar is er binnen het autisme spectrum op belangrijke punten variatie in de hersenmechanismen die tot bepaald gedrag leiden.’ Dit pleit voor behandeling op maat van kinderen met autistische symptomen. Bekijk dit online mini college over autisme.


Pesten: school lost het wel op! Of niet?

Pesten is een belangrijk thema, zo belangrijk zelfs dat er sinds 2013 serieuze politieke bemoeienis is met de aanpak ervan. Staatssecretaris Dekker en kinderombudsman Dullaert presenteerden hun plan van aanpak tegen pesten. Bij die aanpak gaat het er om dat scholen een duidelijk beleid voeren om een veilige omgeving te garanderen voor alle leerlingen en stafleden. Een van de suggesties in het plan is dat scholen op termijn werken met een aanpak van pesten die bewezen effectief is.


Conferentie ‘Daarom is geen reden!' 10 jaar onderzoek naar talent

Op de conferentie ‘Daarom is geen reden!’ op 7 oktober in Burgers' Zoo presenteren de universiteiten van TalentenKracht hun uitkomsten. Naast inzichten biedt de conferentie handvatten en materialen om zelf mee aan de slag te gaan, zoals leer- en speelmateriaal dat de nieuwsgierigheid prikkelt en de neurocognitieve vaardigheden van kinderen stimuleert. Een must voor (toekomstige) leerkrachten, schoolleiders en pedagogische medewerkers!


Uitnodiging: Symposium X en Y chromosoom variaties - 18 september 2015

Ongeveer 1 op de 400 kinderen wordt geboren met een extra X of Y chromosoom, soms met meerdere. We weten eigenlijk niet zo goed wat dit betekent voor hun ontwikkeling, terwijl over andere genetische syndromen die even vaak voorkomen, veel meer bekend is. Daarom staan de mogelijkheden in diagnostiek en behandeling van ontwikkelingsproblemen van deze kinderen centraal op het Symposium X en Y chromosoom variaties op 18 september 2015 in Nieuwegein.


Marcia Brandenburg wint FameLab-finale

Orthopedagoge Marcia Brandenburg is de winnaar van de Nederlandse finale van de wetenschaps-communicatiewedstrijd FameLab. Ze zal Nederland in de internationale Famelab-finale vertegenwoordigen.


Subsidie voor 'De eerste 30 miljoen woordjes’

Orthopedagogen Adriana Bus, Carienke Kegel en Heleen van den Berg hebben van de gemeente Leiden een subsidie van €120.000 gekregen voor het project ‘De eerste 30 miljoen woordjes’. Met dit project willen zij het taalaanbod dat jonge kinderen krijgen, verbeteren.


28 april 2015: Symposium 'Perinatale risicofactoren voor een abnormale cognitieve en sociale ontwikkeling'

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren rondom de geboorte van een kind voor afwijkende cognitieve en sociale ontwikkeling? Hoe kun je preventief te werk gaan om afwijkende ontwikkeling tegen te gaan? Wat kun je doen, nog tijdens de (zeer) vroege jeugd, als deze afwijkende cognitieve en sociale ontwikkeling al aan de orde lijkt te zijn? Mensen werkzaam in de (klinische) praktijk, zoals verloskundigen, hulpverleners en zorgcoördinatoren bij gemeenten zijn van harte uitgenodigd dit gratis symposium bij te wonen.


8 november 2014: P-congres, duurzaamheid in de zorg

De jeugdhulp wijzigt grondig. Vanaf 2015 worden de gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Deze transitie moet samengaan met transformatie, een inhoudelijke omslag in de jeugdzorg. Wat betekent deze transformatie voor professionals in de jeugdzorg? - het thema van het P-congres, het congres voor Pedagogiek, Psychologie en Psychiatrie.


Genoeg gekleuterd in het kleuteronderwijs?

Belangrijk bij leren lezen en rekenen is of een kind instructies kan onthouden en opdrachten uitvoeren. Groei van dergelijke functies is een goede voorspeller voor lees- en rekenvaardigheid, concludeert Neely Anne Davidse. Druk en ongeconcentreerd gedrag hoeft geen aanleiding te zijn voor langer ‘kleuteren’. Promotie op 25 juni.


Op zoek in de hersenen naar de oorzaak van gedrag

Het gedrag van jongens met het Syndroom van Klinefelter heeft een andere oorzaak dan dat van jongens met autisme. Dat ontdekte pedagoge Marcia Brandenburg-Goddard door de hersenactiviteit te onderzoeken. Haar artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience (SCAN).


Pesters en gepesten dragen vaker wapens

Jeugdige pesters en gepesten tussen de 11 en de 21 jaar dragen vaker een wapen dan leeftijdsgenoten die niet pesten of worden gepest. Dit concluderen dr. Mitch van Geel en prof. Paul Vedder - Orthopedagogiek - op grond van 22 onderzoeken naar slachtoffers van pesten onder 257.179 kinderen.


Documentaire 'Een goede plek voor Dex'

Op 12 mei aanstaande zendt de NCRV de documentaire “Een goede plek voor Dex” uit. Een goede plek voor Dex laat zien hoe slopend en complex de zorg voor kinderen als Dexter is en volgt de ouders in hun niet aflatende strijd voor goede zorg voor deze meest kwetsbare groep kinderen. Aan deze uitzending werkte Dr. Yvette Dijxhoorn - Orthopedagogiek - mee. De documentaire wordt uitgezonden op Nederland 2 vanaf 21.00 u.


'Fleischner Career Leadership Award 2014' voor Christine Espin

Prof.dr. Christine Espin (Pedagogische Wetenschappen) heeft de 'Fleischner Career Leadership Award 2014' toegekend gekregen vanwege haar leiderschap en vakkundigheid op het gebied van leerproblemen. De prijs is 10 april jl. uitgereikt en bestond uit een gedenkplaat en een stipendium van 500 dollar.