Studeren in het buitenland

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden.

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Wat moet je weten en doen als je een tijdje aan een buitenlandse universiteit wilt studeren? 

Meld je aan om in het buitenland te gaan studeren 


Studeren binnen Europa

Als je tijdens je opleiding aan een Europese universiteit wilt studeren, kun je gebruik maken van het Erasmusprogramma.

Dit programma van de Europese commissie biedt je de mogelijkheid onderwijs te volgen bij een van de partneruniversiteiten. Je blijft in Leiden ingeschreven staan en hoeft in het buitenland geen collegegeld te betalen. Je kunt voor dit progamma een Erasmusbeurs aanvragen.

Studeren buiten Europa

Lees meer over studeren buiten Europa

Wanneer kan ik naar het buitenland?

Bachelorstudenten kunnen de keuzevakperiode in het eerste semester van het derde jaar gebruiken voor een studie aan een buitenlandse universiteit. Aan de meeste instellingen is het echter verplicht om een heel semester (6 maanden) te studeren. Dit is vaak ook nodig om het aantal benodigde ECTS te behalen. Voor de verplichte onderdelen in blok 2 kan in overleg met de studieadviseur een oplossing gezocht worden.

Masterstudenten kunnen in overleg met de studieadviseur de mogelijkheden voor buitenlandbezoek bespreken.

Begin op tijd!

Het is raadzaam ruim een jaar van te voren te beginnen met de voorbereidingen. Er moet voor een buitenlands verblijf veel geregeld worden. Het is verstandig om eerst een studieplan te maken en dat te bespreken met de studieadviseur van je opleiding.

Fondsen

Vaak is het mogelijk een beurs aan te vragen. Dit kan gaan om een eenmalige uitkering of een maandelijkse bijdrage. Op de website van International Office vind je informatie over de meest gebruikte fondsen en beurzen.

Maak ook gebruik van de extra informatie die de beursopener biedt.

Voor een totaal en gedetailleerd overzicht van alle mogelijke fondsen zijn het fondsenboek en de fondsendiskette beschikbaar. Deze kun je raadplegen bij de studie-infotheek in studentencentrum Plexus.

Wanneer aanmelden?

Aanmelden voor uitwisseling binnen Europa: voor het 1e semester is de deadline 15 februari, voor het 2e semester is de deadline 1 september. 

Let op! Per jaar kunnen de voorwaarden voor uitwisseling per partneruniversiteit verschillen.

Partneruniversiteiten

Free mover

Je bent een 'Free mover' als je aan een universiteit wilt studeren waarmee de universiteit Leiden geen overeenkomst heeft gesloten. In dat geval moet je alles zelf regelen. 

Houd er rekening mee dat dit veel tijd in beslag neemt omdat het vaak lang duurt voordat je een reactie krijgt vanuit het buitenland. Bedenk ook dat je dubbel collegegeld moet betalen. Het is dus iets ingewikkelder dan als je gebruik maakt van een al bestaande overeenkomst, maar niet onmogelijk.

Meer informatie

Met vragen kun je terecht bij je eigen studieadviseur Jacquy Bouwer of kijk op de website Studeren in het Buitenland.

Laatst Gewijzigd: 28-11-2016