Nieuws

Vernieuwde externe website 10 december live

Op 10 december gaat het eerste deel van de vernieuwde website live. De homepage, de websites van faculteiten en de rubrieken Over ons, Onderzoek, Wetenschappers, Nieuws en Agenda wijzigen. Vraag & antwoord over de vernieuwingen van de site.


2 december 2015: promotie Cris Boonen

Hoe worden landsgrenzen getrokken? Hoe gaan diplomatieke actoren om met instabiele grenzen en verschuivingen in nationale soevereiniteit? De Leidse politicoloog Cris Boonen behandelt deze vraagstukken in haar proefschrift 'Borders in Dispute: The Construction of State and Nation in International Diplomacy', te verdedigen op woensdag 2 december 2015.


1 december 2015: paneldiscussie 'Understanding the Refugee Crisis in Europe'

Waarom zoeken zoveel vluchtelingen asiel in Europa? Hoe de reactie te duiden van Europa—of beter: de verschillende Europese landen? Deze urgente vragen komen aan bod in de openbare paneldiscussie 'After Alan Kurdi: Understanding the Refugee Crisis in Europe'. Het Instituut Politieke Wetenschap (Universiteit Leiden) heeft vier sprekers uitgenodigd hun kijk op de huidige vluchtelingencrisis te komen geven. U bent van harte welkom zich bij hen te voegen, op dinsdag 1 december 2015.


22-24 februari 2016: Krokusklas

Overweeg jij of je na de middelbare school politicologie wilt gaan studeren? Wil jij je nog een beter beeld vormen van de specialisatie Internationale Betrekkingen en Organisaties? Wil je de sfeer proeven in misschien wel de leukste studentenstad van Nederland? Kom dan de komende voorjaarsvakantie naar Leiden en doe mee met de Krokusklas!


26 november 2015: Proefstuderen

Website en brochure bekeken? Check! Open dag bezocht? Check! Nu hoef je alleen nog maar te komen ervaren hoe dat eigenlijk 'voelt', politicologie studeren. Op 26 november 2015 ben je van harte welkom om aan te schuiven in de collegebanken bij de bachelor Politicologie en de specialisatie Internationale Betrekkingen en Organisaties.


Leidse onderzoekers adviseren Amerikaanse diplomaten

De Leidse politicologen Yvonne Kleistra en Niels van Willigen hebben het State Department van de Verenigde Staten geadviseerd over beleidsevaluatie. Uitgangspunt daarbij was een wetenschappelijk model dat Kleistra en Van Willigen hebben ontwikkeld op grond van werk voor het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen theorie en praktijk.


6 november 2015: Masterdag

Ben je op zoek naar een uitdaging na je bacheloropleiding? Lijkt het je iets om je te verdiepen in de politicologie? Hebben politieke conflicten en internationale organisaties jouw belangstelling? Zou wetenschappelijk onderzoek iets voor je zijn? Kom naar de Masterdag en ontdek de wereld van onze Masters. Je bent van harte welkom op vrijdag 6 november 2015!


Boyd Leupen wint MSc Thesis Prize 2015

Boyd Leupen heeft de MSc Thesis Prize 2015 gewonnen. Met 'Refuting asymmetrical Kantianism: On the moral standing of animals' rondt Leupen zijn Masteropleiding Political Science af en levert hij een waardevolle bijdrage aan de politieke filosofie. Volgens de jury onderscheidde Leupens masterscriptie zich door 'eruditie, betrokkenheid, en diepgang'.


Lotte Krouwel wint Van den Berg scriptieprijs 2015

Politicologiestudent Lotte Krouwel heeft de Van den Berg Bachelorscriptieprijs 2015 gewonnen met een studie over decentralisatie in ontwikkelingslanden. Naar het oordeel van de jury heeft Krouwel zich onderscheiden door originaliteit, casusselectie en een heldere opbouw van de scriptie.


Vacature: docent internationale betrekkingen

Het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden werft momenteel een universitair docent in het vakgebied internationale betrekkingen. Het gaat om een voltijds aanstelling. De sluitingsdatum van deze vacature is 15 november 2015.


Terug naar 1957?

“Dat moeders beter voor hun kinderen kunnen zorgen dan vaders, staat voor mij niet vast. Feit is wel dat moeders nog altijd veel meer doen in de opvoeding dan vaders. Voor mij is dit de voornaamste verklaring voor het vermeende verschil tussen ‘moederen’ en ‘vaderen’; het wordt tijd dat ook samenleving en wetenschap dit oppikken.” Politicoloog Karin Koole plaatst enkele kritische kanttekeningen bij de stelling van pedagoge Liesbeth Hallers-Haalboom in het tweede deel van de ‘Wetenschapsestafette 4x400’.


Ruud Koole benoemd in Referendumcommissie

Ruud Koole, hoogleraar Politicologie aan de Universiteit Leiden, is benoemd in de Referendumcommissie. Deze commissie is in het leven geroepen om handen en voeten te geven aan toekomstige raadgevende referenda in Nederland.


'Media and Politics 2.0'

Politicoloog Rebekah Tromble is gekozen in de Leiden University Teachers’ Academy. De bijbehorende voorzieningen gaat zij gebruiken voor de vernieuwing van haar onderwijs over politiek en media. Haar ambitie is nieuwe wegen in te slaan waarlangs studenten zich gaan verdiepen in de rol van de media (oude en nieuwe) in de hedendaagse samenleving. Studeren wordt participeren: in haar toekomstige cursusopzet gaan studenten ook zelf aan de slag als 'citizen journalist'.


Wegens succes geprolongeerd: MOOC over federalisme in Africa

'Federalism & Decentralisation: Evaluating Africa's Track Record', Jan Erks open online cursus is weer van start gegaan. Na een zeer succesvolle première afgelopen zomer, biedt Coursera de cursus nu on-demand aan, met een flexibel rooster. Erk, als politicoloog verbonden aan het Instituut Politieke Wetenschap (Universiteit Leiden), behandelt tal van intrigerende vragen met zijn cursisten. Wat zijn de achterliggende ideeën van de concepten federalisme en decentralisatie? Bevorderen deze bestuursvormen democratie en diversiteit—in theorie en in de Afrikaanse praktijk?