Nieuws

Emoties zijn rationeler dan je denkt

Overmand door emoties? Vergeet het maar. Emoties zijn het resultaat van rationele afwegingen. Precies tegenovergesteld aan wat de meeste mensen geneigd zijn te denken. Behalve dan psycholoog Nico Frijda en met hem vele lichtingen psychologen, nationaal en internationaal die sinds 1986 zijn gegrepen door Frijda’s baanbrekende theorie over emoties.


Psycholoog Manon Schutter ontvangt KHMW-scriptieprijs

Manon Schutter wint als eerste de Jan Brouwer Scriptieprijs in de categorie menswetenschappen. 16 april 2015 ontvangt Schutter 2000 euro voor deze nieuwste loot onder de scriptieprijzen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Als Leidse psychologiestudente onderzocht ze in haar masterscriptie de rol van wantrouwen bij consumentenbeslissingen.


'Wat als een algoritme per ongeluk vriend voor vijand aanziet?'

Roboticakenner Roy de Kleijn weet uit onderzoek van algoritmen hoe moeilijk het voor een robot eigenlijk is om tot een zo goed mogelijke beslissing te komen. Hij bepleit dat de verantwoordelijkheidskwestie bij autonome systemen duidelijk wordt. Lees de invalshoek van psycholoog de Kleijn in de 'Wetenschapsestafette 4x400'.