Nieuws

Vernieuwde externe website 10 december live

Op 10 december is het eerste deel van de vernieuwde website live gegaan. De homepage, de websites van faculteiten en de rubrieken Over ons, Onderzoek, Wetenschappers, Nieuws en Agenda zijn gewijzigd. Vraag & antwoord over de vernieuwingen van de site.


Psychologie proefstuderen? Heel goed te doen!

College lopen, studenten en docenten het hemd van 't lijf vragen op de informatiemarkt. Scholieren en andere psychologiestudenten in spe verdiepen zich in de studie. Wat neem je mee naar huis na een ochtend Psychologie proefstuderen? Rosa Fris: 'Psychologie in Leiden is een brede studie; dat is bijna overal heel anders.'


Interdisciplinariteit is meer dan een buzzwoord

Een van de speerpunten van het onderzoek van Andrea Evers is interdisciplinariteit. Samen met De Jonge Akademie biedt de Leidse gezondheidspsycholoog concrete handreikingen, in ‘Grensverleggend: kansen en belemmeringen voor interdisciplinair onderzoek’. Een verkenning van wetenschapsbeoefening die vakgebieden overschrijdt.


'A Healthy Diet for A Healthy Life' subsidie voor Lorenza Colzato

Lorenza Colzato wil onderzoeken of het gebruik van probiotica en tryptofaan de sociaal-cognitieve achteruitgang die optreedt bij het ouder worden, kan vertragen. Daarvoor ontvangt Colzato (Cognitieve Psychologie) samen met haar collega's in Duitsland en Spanje een JPI 'A Healthy Diet for A Healthy Life' Joint Transnational subsidie van 1 miljoen euro.


800 mensen kijken in de wereld van het sociale brein

‘Of we nog een beetje kunnen aanschuiven, dan passen we er allemaal in.’ Uit het hele land komen mensen voor een interactieve dag over het sociale brein. Zes breinwetenschappers weten wat er leeft, blijkt op 6 november j.l. tijdens het publiekssymposium van het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC).


Carolien Rieffe benoemd als Honorary Professor University College London

Carolien  Rieffe is benoemd tot 'Honorary Professor' bij het prestigieuze UCL Institute of Education, University of London. Rieffe is bijzonder hoogleraar sociale en emotionele ontwikkeling bij Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. De extra benoeming versterkt een reeds bestaande band, en biedt unieke mogelijkheden voor intensieve samenwerking op onderzoeksgebied.


Symposium voor eHealth onderzoekers: 15 oktober in Museum Volkenkunde

Hoe kunnen we internetinterventies gebruiken om psychologische behandelingen te verbeteren? Of eHealth inzetten bij somatisch onverklaarbare klachten? Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen bij serious gaming ? Dit en meer komt aan bod tijdens het internationale symposium van de Netherlands Society for Research on Internet Interventions (NSRII) op 15 oktober in Leiden. Aanmelden kan nog tot 5 oktober.


Presentatie handboek over intelligentie op de Dag van de Intelligentie

'Hoe wordt intelligentie eigenlijk gemeten? Het lijkt een simpele vraag, maar intelligentietests zijn er in allerlei soorten en maten.' Leids hoogleraar Wilma Resing heeft nu een handzaam overzicht samengesteld in het 'Handboek intelligentietheorie en testgebruik'. Pearson Academy presenteert het naslagwerk tijdens de Dag van de Intelligentie, op 9 oktober 2015.


Jop Groeneweg nieuwe fellow Leiden University Teachers’ Academy

Cognitief psycholoog Jop Groeneweg is gekozen in de Leiden University Teachers’ Academy. Als fellow ontvangt Groeneweg €25.000,- om de komende vijf jaar een evaluatiemethode te ontwikkelen voor het nieuwe vak Perspectief op Carrière-Planning. ‘Bij gebleken succes is deze nieuwe evaluatiemethode breder inzetbaar in onze universiteit.’


Topwetenschappers vertalen hersenonderzoek naar onderwijs

Eveline Crone is lang niet de enige professor puberbrein op het internationale FLUX-congres. Leiden was vier dagen lang het centrum van onderzoek naar hersenontwikkeling. Opvoeders en beleidsmakers ontmoetten wetenschappers tijdens het publiekssymposium op 18 september.


Europese onderzoeksubsidie voor serious gaming en eHealth interventie

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers onderzoekt met een ERC Consolidator Grant voor excellente onderzoekers hoe verwachtingen over gezondheid ziekte-uitkomsten beïnvloedden. Onlangs is een extra ERC Proof of Concept subsidie aan Evers toegekend om aansluitend innovatieve therapeutische interventies te ontwikkelen. Ze zal dit project samen met Sylvia van Beugen uitvoeren.