Fieke Harinck over compassie en macht van mantelzorger Goeie Mie

Compassie en macht zijn de belangrijkste argumenten in het verhaal van sociaal psycholoog Fieke Harinck in de Nacht van Kunst en Kennis. In haar 'story slam' verbeeldt Harinck de omslag van Goeie Mie als mantelzorger avant la lettre naar seriemoordenares.

Compassie

In de Nacht van Kunst en Kennis staat de Leidse gifmengster Goeie Mie voluit in de schijnwerpers van de Stadsschouwburg. Het Leidse Muziektheaterensemble de Veenfabriek opent het bal met  de voorstelling Slotstuk. In het programma Goeie-Mieting doet sociaal psycholoog Fieke Harinck een 'story slam' met historisch criminoloog Pieter Spierenburg. Harinck vermoedt dat compassie een rol speelt. Voor compassie heb je een aantal voorwaarden nodig. Een daarvan is dat je niet zelf voordeel uit de situatie mag halen. Een voetballer heeft geen compassie met een tegenstander die oog in oog met de keeper struikelt. Mooi meegenomen. Goeie Mie haalde voordeel uit de levensverzekeringen die ze afsloot op haar slachtoffers.

Als Roodkapje deelt Fieke Harinck appels uit. Maar macht verandert haar in Sneeuwwitjes boze stiefmoeder. 'Dus kijk maar uit van wie je een appeltje eet.'

Als Roodkapje deelt Fieke Harinck appels uit. Maar macht verandert haar in Sneeuwwitjes boze stiefmoeder. 'Dus kijk maar uit van wie je een appeltje eet.'

Macht

Harinck ziet ook aspecten in het gedrag van Goeie Mie die horen bij macht. Maar dan is het beeld van Goeie Mie als mantelzorger avant la lettre al gekanteld. Want wat geeft iemand meer macht dan beslissen over leven en dood? En wat doet dat met je, die macht over mensen, zodat je zomaar eindigt als iemand die een serie mensen vergiftigd heeft? Macht maakt dat je meer neigt tot abstractie en dat je je minder bezig houdt met het lot van individuele mensen. Het is een giftige combinatie, macht en gebrek aan compassie. Harinck maakt dit aanschouwelijk door het rode manteltje van Roodkapje te veranderen in een zwarte cape om de schouders van Sneeuwwitjes boze stiefmoeder.

Zie ook

 

(22 september 2015/ MvG)

Laatst Gewijzigd: 24-09-2015