Nieuws

'A Healthy Diet for A Healthy Life' subsidie voor Lorenza Colzato

Lorenza Colzato wil onderzoeken of het gebruik van probiotica en tryptofaan de sociaal-cognitieve achteruitgang die optreedt bij het ouder worden, kan vertragen. Daarvoor ontvangt Colzato (Cognitieve Psychologie) samen met haar collega's in Duitsland en Spanje een JPI 'A Healthy Diet for A Healthy Life' Joint Transnational subsidie van 1 miljoen euro.


Beter hersenonderzoek dankzij interdisciplinaire aanpak

Hoe kunnen praktijk en theorie elkaar versterken in de neurowetenschappen? Hoogleraar Birte Forstmann spreekt in haar oratie op 2 oktober over het bouwen van interdisciplinaire bruggen tussen cognitieve neurowetenschap en cognitieve modellen. Haar aanpak kan bijdragen aan hersenonderzoek met minder bijwerkingen voor patiënten.


Criminologie meets LIBC

Vrijdagmiddag 25 september waren Leidse criminologen op bezoek bij de psychologen van het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC) voor hun talks  over het lopend LIBC-onderzoek.


Jop Groeneweg nieuwe fellow Leiden University Teachers’ Academy

Cognitief psycholoog Jop Groeneweg is gekozen in de Leiden University Teachers’ Academy. Als fellow ontvangt Groeneweg €25.000,- om de komende vijf jaar een evaluatiemethode te ontwikkelen voor het nieuwe vak Perspectief op Carrière-Planning. ‘Bij gebleken succes is deze nieuwe evaluatiemethode breder inzetbaar in onze universiteit.’


Het brein gescherpt

Bij het focussen van aandacht spelen de neurotransmitters noradrenaline en acetylcholine een belangrijke rol. Deze vondst van psycholoog Stephen Brown biedt aanknopingspunten voor verder onderzoek naar hoe gerichte aandacht tot stand komt. Promotie 16 juni.


Promoveren aan twee universiteiten op drugsmisbruik

Stimulerende drugs als khat en cocaïne hebben negatieve impact op dagelijkse handelingen als autorijden, werk of sociaal gedrag. Dat komt door beschadiging van controlefuncties in de hersenen. Psycholoog Manuel Ruiz draagt bij aan beter begrip en behandeling van drugsmisbruik. De Spanjaard Ruiz promoveert 12 mei aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Granada.


'Wat als een algoritme per ongeluk vriend voor vijand aanziet?'

Roboticakenner Roy de Kleijn weet uit onderzoek van algoritmen hoe moeilijk het voor een robot eigenlijk is om tot een zo goed mogelijke beslissing te komen. Hij bepleit dat de verantwoordelijkheidskwestie bij autonome systemen duidelijk wordt. Lees de invalshoek van psycholoog de Kleijn in de 'Wetenschapsestafette 4x400'.


Rubiconsubsidie voor Kalinka Timmer

Het onderzoeksproject van de Leidse cognitief psychologe Kalinka Timmer is door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek gehonoreerd met een Rubiconsubsidie. Dit stelt haar in staat onderzoek te doen aan een gerenommeerde onderzoeksinstelling in het buitenland.


FSW in stelling: psycholoog Fenna Poletiek reageert

Een psychologische invalshoek op de stelling van pedagoog Mariëlle Prevoo over tweetaligheid. Fenna Poletiek: 'Het gaat niet om tweetaligheid, maar om taligheid! Handig zijn met taal draagt bij aan een goed gevoel, goed verstand en goede contacten bij iedereen, jong en oud, met willekeurig welke achtergrond.'


Blowen maakt niet creatiever

Veel mensen hebben het gevoel dat ze creatiever kunnen denken als ze cannabis gebruiken, maar uit onderzoek van de Leidse psychologen Lorenza Colzato en Mikael Kowal blijkt het tegendeel. Ze publiceerden er op 7 oktober over in Psychopharmacology.


Wat als de robot de kat opzuigt?

In een week dat robots de actualiteit domineren (‘Ze nemen onze banen over!’) brainstormen wetenschap en publiek op de U-meet conferentie levendig over de vraag of we vertrouwen moeten hebben in robots. Sommige deelnemers worden gerustgesteld: robots rukken op, maar de menselijke robot is er nog lang niet. 


Snelle zorgrobot dichterbij door nieuw computermodel

Het is niet langer sciencefiction, een robot die vingervlug thee of koffie zet. Psychologen en computerwetenschappers ontwikkelden een model dat codeert hoe mensen deze handelingen verrichten. Het model is 500 keer sneller dan eerdere programma’s.


Robots hebben ons vertrouwen nodig

De Universiteit Leiden houdt samen met de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam op 2 oktober een U-meetbijeenkomst, met als doel het draagvlak voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te versterken. Het thema is dit jaar ‘vertrouwen in robots’.


Droeg fruit bij aan het succes van Apple?

Steve Jobs zwoer bij een fruitdieet omdat hij er betere ideeën door kreeg. En inderdaad: voedsel met veel tyrosine, zoals bananen, perziken en amandelen, laat ons dieper en creatiever denken. Leids cognitief psychologe Lorenza Colzato publiceerde er op 26 september over in Psychological Research.


Een fout brengt de hersenen even van slag

Een misstap, verspreking of gemiste muzieknoot haalt ons letterlijk uit ons ritme en daardoor vertragen we, melden Leidse psychologen in het Journal of Neuroscience . ‘Vanwege een oeps-fout-reactie zijn de hersenen even afgeleid’, zegt eerste auteur en Leidse wetenschapper Rudy van den Brink.


Je kunt ook te véél nadenken

Mensen kunnen ook te véél reflecteren op hun vaardigheden. Want als je iets al onder de knie hebt, is het niet goed om er te veel over na te denken. De Leidse cognitief psychologen Bruno Bocanegra en Bernhard Hommel publiceren erover in Psychological Science.