Nieuws

Op zoek naar effectievere geneesmiddelen bij depressie

50% van de patiënten met een chronische depressie reageert niet op antidepressiva. Een nieuw geneesmiddel ontwikkelen kost zo’n 10 jaar. Daarom gebruikt klinisch psycholoog Hilal Cerit een nieuwe methode om vroege antidepressieve effecten te meten, op zoek naar effectievere geneesmiddelen bij een depressie. Promotie 12 maart 2015.


Depressief én boos: opletten!

Als mensen bij een depressie ook nog boos zijn, is het zaak hen extra goed in de gaten te houden en eventueel een zwaardere behandeling aan te bieden. De combinatie kan wijzen op een risicovol complex van symptomen, ontdekte neuropsycholoog Floor Verhoeven. Promotie op 6 november.


Onderzoek naar depressie stemt optimistisch

Een op de vijf Nederlanders wordt in zijn of haar leven depressief. Maar is zo’n depressie te voorkomen? De Leidse psychologe Anne-Wil Kruijt deed onderzoek en ontdekte dat depressie in sommige gevallen is te voorspellen. Promotie 10 september.


Schelden doet wél zeer

Emotionele kindermishandeling heeft negatieve gevolgen voor cognitie en de structuur en werking van de hersenen. Dit heeft de Leidse promovenda Anne-Laura van Harmelen ontdekt. Promotie 10 december.


Stress raakt iedereen

Stress boeit. Daarvan is een bomvolle Stadsgehoorzaal in Leiden wel het bewijs. Ruim 700 mensen bezoeken vrijdag 1 november het publiekssymposium ‘Stress in het brein’ van baby tot bejaarde. Bernet Elzinga, hoogleraar Stress-gerelateerde Psychopathologie: ‘stress raakt iedereen.’ Bekijk de video.


E-health zelfhulpprogramma ‘Leven met hiv’

Nadia Garnefski en Vivian Kraaij, werkzaam bij de sectie Klinische Psychologie, lanceren op 2 december tijdens het nationale congres Soa*Hiv*Seks hun nieuwe E-health zelfhulpprogramma voor mensen met hiv. Depressieve klachten verminderen is het doel. Het Aids Fonds verleent financiële steun.


Depressie is seizoensgebonden

Veel mensen wisselen structureel van stemming. Bij mensen met een depressieve stoornis is aangetoond dat het groeihormoon BDNF minder goed werkt. Leidse psychologen kwamen op het idee om het een met het ander te combineren. Ze laten overtuigend zien dat BDNF-hormoonspiegels in het bloed systematisch door het jaar heen variëren.


Lezing Wijbrand Hoek over DSM-5

In mei 2013 zal een nieuwe editie van het psychiatrisch diagnostisch systeem DSM-5 verschijnen. In de nationale en internationale media is de afgelopen tijd veel te doen geweest over de voorstellen voor DSM-5. Professor Wijbrand Hoek is een van de Nederlandse experts die betrokken zijn bij de DSM-5. Lezing donderdag 19 april.


Zelf concrete doelen stellen helpt hartproblemen voorkomen

Hartpatiënten hebben er moeite mee om een gezonde leefstijl vol te houden, ook al verkleint dat de kans op een nieuw infarct. Gezondheidspsycholoog Veronica Janssen ontwikkelde een nieuw programma dat hen daarbij goed helpt. Dat blijkt uit haar proefschrift, dat ze dinsdag 25 september verdedigt.


Leven met ongewenste kinderloosheid

Klinisch psychologen Vivian Kraaij en Nadia Garnefski onderzochten de wetenschappelijke effectiviteit van een zelfhulpprogramma voor ongewild kinderloze vrouwen met depressieve klachten. Eind augustus presenteren ze hun onderzoeksresultaten op een congres van de European Health Psychology Society in Praag. In 2013 verschijnt een zelfhulpboek van hun hand.