Nieuws

Psychologen moeten meer voorspellen

Statistische modellen doen betere voorspellingen over toekomstig gedrag dan psychologen die gedrag louter verklaren. Daarom moeten psychologen zich meer richten op de ontwikkeling van accurate statistische voorspellingsmodellen. Dat stelt Mark de Rooij, hoogleraar Methodologie en Statistiek van Psychologisch Onderzoek. Oratie op 9 oktober.


Prof.dr. Willem Heiser koninklijk onderscheiden

Hoogleraar Psychologie Willem Heiser (statistische methoden en datatheorie) is op 31 januari 2014 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Na zijn afscheidsrede ontving hij de koninklijke onderscheiding wegens uitzonderlijke wetenschappelijke, maatschappelijke en bestuurlijk-organisatorische verdiensten.


Postdoc voor Neurofibromatose Type 1-onderzoek

De Oostenrijkse dr. Marisa Loitfelder komt een jaar lang als postdoc in Leiden werken. Samen met dr. Stephan Huijbregts en prof.dr. Serge Rombouts heeft zij een voorstel geschreven, getiteld 'DTI and RS-fMRI as predictors of cognition in NF1'.


Speeddaten met je promotor

Vier talentvolle studenten krijgen de kans om naadloos door te stromen van hun masterstudie naar een onderzoekscarrière. Masterstudenten toegepaste statistiek zijn aan zet om een kwart van de € 800.000 subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) te verdienen. Je promotor kiezen doe je tijdens speeddating.


Haat en liefde voor getallen

Nederlanders blinken over het algemeen niet uit in rekenen. De overheid wil daarom verplichte rekentoetsen instellen. Maar hoe rekent Nederland eigenlijk? Labyrint presenteert de eerste opmerkelijke resultaten van het Groot Nationaal Rekenonderzoek, uitgevoerd door een breed team van wetenschappers, onder meer van de Universiteit Leiden. Bekijk de uitzending op wetenschap24.nl.


7 x 23 = ? Gebruikt u wel of niet de rekenmachine?

Hoe lost u de opgave 7 x 23 op? Uit het hoofd, of toch liever op papier? Of pakt u het liefst uw rekenmachine, toch altijd bij de hand op uw mobiel? Jong of oud, doe mee aan de Leidse studie in het Groot Nationaal Rekenonderzoek, nu op internet.


Rekenen in het basisonderwijs: uit je hoofd of op papier?

In het basisonderwijs is er veel aandacht voor hoofdrekenen en handig rekenen. Dit zou wel eens ten koste kunnen gaan van rekenen op papier. Zo verklaart psychologe Marian Hickendorff in haar promotieonderzoek de achteruitgang in rekenprestaties van basisschoolleerlingen. Bovendien kiest lang niet elke leerling voor de meest geschikte strategie: uit je hoofd of op papier. Promotie dinsdag 25 oktober.


NWO-subsidie voor onderzoek naar rekenen in het basisonderwijs

Psycholoog Kees van Putten (Methoden en Technieken) doet onderzoek naar het rekenpeil van basisschoolleerlingen. Van Putten wil vooral weten met welke aanpak van de leerkracht ook zwakke rekenaars beter leren rekenen. Hij ontvangt een subsidie van € 300.000 voor dit project dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het Cito.


Starting Grants voor vier breinprojecten

Vier van de 21 ingediende onderzoeksprojecten op het gebied van brein en cognitie zijn op 27 januari gehonoreerd met een Starting Grant van € 50.000. Het universitaire profileringsgebied Brain Function and Dysfunction over the Lifespan schreef de interne competitie uit.


NWO-subsidie voor psycholoog Mark de Rooij

Mark de Rooij (Methoden en Technieken) ziet zijn onderzoeksvoorstel gehonoreerd met een NWO-subsidie van € 209.513,-. Goed voor een aio-plek voor onderzoek naar nieuwe statistische methoden en een nieuwe statistische methodologie.