Mark de Rooij hoogleraar Methodologie en Statistiek van Psychologisch Onderzoek

Dr. Mark de Rooij is benoemd tot hoogleraar Methodologie en Statistiek van Psychologisch Onderzoek bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen. De Rooij was al universitair hoofddocent bij het Instituut Psychologie.

Onderzoek

De Methodologie en Statistiek richt zich enerzijds op de ondersteuning van onderzoekers in de psychologie, maar heeft anderzijds ook een eigen onderzoekslijn waarin nieuwe statistische methoden worden ontwikkeld. De Rooij richt zich daarbij voornamelijk op nieuwe methoden voor zogenaamde categorische data die veel worden verzameld in psychologisch onderzoek. Zijn proefschrift ging over longitudinale categorische gegevens waar mensen herhaald over de tijd worden gemeten. In 2006 kreeg De Rooij voor dit onderzoek een VIDI-subsidie voor ervaren onderzoekers, uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


Voorspellen

Recentelijk heeft De Rooij meer interesse gekregen in het voorspellen van categorische uitkomsten. Kunnen we bijvoorbeeld vroegtijdig voorspellen of iemand Alzheimer krijgt, of kunnen we voorspellen wie er precies baat heeft bij een bepaalde therapie. Dergelijke voorspellingsmodellen worden steeds complexer, gezien de grote hoeveelheid data die tegenwoordig beschikbaar komt, bijvoorbeeld in fMRI-onderzoek.

Mark de Rooij in het kort

De Rooij studeerde Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij zich specialiseerde in Methoden en Technieken en de Arbeids- Organisatie- en Personeelspsychologie. Na zijn afstuderen in 1996 werd de Rooij Onderzoeker in Opleiding bij de vakgroep Data Theorie van de Universiteit Leiden. In 2001 promoveerde hij cum laude op het proefschrift 'Distance models for transition frequency data'. De Rooij bleef in Leiden bij de sectie Methodologie en Statistiek van het Instituut Psychologie, waar hij opeenvolgend Postdoc, UD en UHD was.

Onderwijs

Naast zijn onderzoek geeft De Rooij onderwijs in drie masterprogramma’s:

Meer informatie


Laatst Gewijzigd: 07-10-2014