Nieuws

Veni-subsidie voor psycholoog Hanneke Hendriks

Sociale- en organisatiepsycholoog dr. Hanneke Hendriks is 1 van de 14 Leidse wetenschappers die dit jaar een NWO Veni-subsidie (maximaal €250.000,-) heeft gekregen voor haar onderzoek naar alcohol op sociale netwerk sites.


Meld genderdiscriminatie bij Athena's Angels

Vrouwen in de wetenschap. De veronderstelling is dat zij dezelfde kansen hebben als mannen. Onderzoeksresultaten laten echter een ander beeld zien: vrouwen worden vaak anders behandeld en benaderd dan mannen. Ervaring met genderdiscriminatie? Meld het en help het op te lossen!


Vliegende start voor website Athena’s Angels

Op de nieuwe website Athena’s Angels stellen vier vrouwelijke Leidse hoogleraren ongelijke behandeling van vrouwen in de wetenschap aan de kaak. ‘Sinds de lancering zijn onze mailboxen ontploft’, vertelt Judi Mesman, hoogleraar gezinspedagogiek en een van de initiatiefnemers.


Wilco van Dijk over leedvermaak in de media

Wilco van Dijk was in januari te gast bij radioprogramma's 'Spijkers met Koppen' en 'OBA Live'. Sociaal psycholoog Van Dijk vertelt naar aanleiding van het boek 'Schadenfreude' over wat leedvermaak nou eigenlijk is en welk doel het dient.


Hoe breng je lastige technologische vernieuwingen aan de man?

Een eenmaal ingenomen standpunt vormt een belangrijke voorspeller van acceptatie van lastige technologische vernieuwingen. Hou daarom de boodschap, de bron van informatie en het vermogen van mensen een standpunt in te nemen in het oog, betoogt organisatiepsycholoog Charlotte Koot. Promotie 21 januari 2015.


De rol van regulatie orientatie op prestatie in organisaties

Wat motiveert mensen in hun werk, en hoe kunnen mensen optimaal presteren? Dagmar Beudeker heeft deze vragen benaderd in haar promotieonderzoek vanuit het perspectief van de Regulatie Focus Theorie.  Haar onderzoek laat zien dat de prestatie in organisaties afhangt van de regulatie orientatie van werknemers en leiders. Zij zal haar proefschrift verdedigen op 15 januari.


Actie van Leidse vrouwelijke hoogleraren

Vier vrouwelijke Leidse hoogleraren reageren op de wetenschapsvisie van het ministerie van OCW. Met een beeld van succesvolle vrouwelijke wetenschappers. Want: ‘Een beeld zegt meer dan honderd woorden.'


Wilco van Dijk benoemd op NIBUD-leerstoel

Psycholoog Wilco van Dijk is per 1 december 2014 benoemd als hoogleraar op de bijzondere leerstoel 'Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag'. Deze leerstoel van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) voorziet in een maatschappelijke behoefte aan meer wetenschappelijk inzicht. Want hoe maken mensen eigenlijk economische keuzes?


Career & Alumni bijeenkomst Sociale en Organisatiepsychologie

Alle master studenten Sociale & Organisatiepsychologie zijn uitgenodigd voor de volgende Career & Alumni bijeenkomst van Sociale & Organisatiepsychologie op vrijdag 31 oktober , van 15:00 - 18:00 in zaal SB45 . Drie SOP alumni, in verschillende stadia van hun carriere, zullen iets vertellen over hun huidige werk en de ontwikkeling van hun carriere sinds hun afstuderen aan deze universiteit.


Over de rol van de belediging in een eercultuur

Mensen uit een ‘eercultuur’ reageren vaak agressiever op beledigingen en provocaties dan die uit een ‘waardigheidscultuur’. Saïd Shafa onderzocht de onderliggende mechanismen en ontdekte hoe dergelijke reacties kunnen worden voorkomen. Promotie op 26 juni.


Communicatie inzetten om te overtuigen kent valkuilen

Industriële organisaties gebruiken communicatie vaak om burgers te overtuigen van hun goede bedoelingen op milieugebied, schrijft organisatiepsychologe Gerdien de Vries in haar proefschrift. Maar deze strategie kent meerdere valkuilen. Promotie op 18 juni.


Riel Vermunt: 'Steeds meer mensen hebben interesse in rechtvaardigheid

Dr. Riel Vermunt heeft in New York op het International Society for Justice Research (ISJR) congres een Life Time Achievement Award in ontvangst genomen. Reden genoeg voor een interview over zijn rol in de oprichting van de ISJR, zijn praatje op het congres en zijn nieuwe boek. Vermunt: 'steeds meer mensen hebben interesse in rechtvaardigheid.'