"In actie komen heeft echt nut!"

De eerste overleggen met het faculteitsbestuur zitten er al op en kamer 3.C02 staat wagenwijd open. Pepijn Knops, de nieuwe assessor, is ‘on duty’. Even kennismaken... 

Een dame op de foto?

"Ja, vaak denken mensen bij het zien van mijn naam dat ik een jongen ben." Een misverstand dat bij deze uit de wereld is geholpen, al is Pepijn geen onbekende op de faculteit. De masterstudente Political Science was eerder actief als voorzitter van de SPIL (Studievereniging Politicologie in Leiden). "Ik vond het ontzettend leuk om op een hele andere manier op de universiteit actief te zijn dan alleen maar met je studie zelf. Nu wil ik heel graag nog een jaar zoiets doen. Ook omdat je er zoveel van leert en je jezelf op een andere manier ontwikkelt dan alleen maar met je neus in de boeken. Ik was ook eerst heel erg gefocust op Politicologie en nu als assessor krijg ik een breder beeld; je ziet wat er op een hoger niveau allemaal speelt."

Laten zien wat er op de FSW gebeurt

Na haar bestuurservaring bij de studievereniging wil Pepijn meer doen binnen de FSW. "Het is een ontzettend grote organisatie. Ik hoorde bij de studievereniging natuurlijk wel de meningen van studenten, maar nu zie ik wat er in het faculteitsbestuur gebeurt, wat de argumenten zijn en welke overwegingen daar worden gemaakt. Ik vind het leuk dat ik dat bruggetje kan maken. Ik wil graag de schakel zijn tussen de studenten en het bestuur; niet alleen de belangen van studenten behartigen en bij het faculteitsbestuur hun mening verwoorden, maar ook juist de terugkoppeling naar de studenten kunnen geven van wat er dan precies mee gebeurt. Ik wil laten zien dat het nut heeft om in actie te komen als je het ergens niet mee eens bent."

Het faculteitsbestuur: Vice-decaan Paul Nieuwenburg, Decaan Hanna Swaab, Bedrijfsvoerder Rolf Oosterloo en Assessor Pepijn Knops

Het faculteitsbestuur: Vice-decaan Paul Nieuwenburg, Decaan Hanna Swaab, Bedrijfsvoerder Rolf Oosterloo en Assessor Pepijn Knops

Politicologen-dynastie?

De interesse voor het reilen en zeilen in de bestuurlijke organisatie heeft natuurlijk een sterke link met haar eigen studie Politicologie. "Ik vind het leuk om te kijken hoe wetgeving die wordt vastgesteld in bijvoorbeeld de Tweede Kamer in organisaties daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Dat spreekt me als assessor ook heel erg aan. Dat Leiden bijvoorbeeld de tweedejaars BSA (Bindend Studieadvies) uitprobeert; of dat werkt of niet en, zo niet, wat er dan mee wordt gedaan. Mijn studie zorgt wel dat ik wordt geprikkeld om er op die manier naar te kijken. En ook mijn drie voorgangers waren politicologen, hoorde ik gisteren. Dat is misschien geen toeval."

Verkiezingen en de FLO

Pepijn is al druk bezig met de verkiezingen voor de opleidingscommissies. "Tot 11 september kunnen studenten zich als kandidaat opgeven en we organiseren met alle opleidingen verkiezingen, dus ik moedig iedereen aan om zich op te geven en/of te gaan stemmen. Het is belangrijk om op de studenten te stemmen die jouw mening straks zullen vertegenwoordigen in de opleidingscommissies. Zij kunnen wat bereiken! Daarna ga ik me inzetten voor de FLO (Facultaire Loopbaan Oriëntatiedag). Ik denk dat veel studenten wel onzeker zijn over wat ze kunnen of willen gaan doen na hun studie en zo’n dag is heel behulpzaam. Ik ben er de afgelopen jaren zelf ook naartoe geweest en je hoort er verhalen van anderen; hoe die dat gedaan hebben na hun studie, waar ze terecht gekomen zijn. En ook heel praktische zaken zoals het maken van een cv. Het lijkt me leuk als we daar dit jaar weer net zo’n groot succes van kunnen maken."

Kom langs!

Belangrijk vindt Pepijn vooral dat studenten weten dat ze er is en dat haar deur open staat: "Kom langs of mail als je vragen hebt! Studenten weten heel goed hoe het beter kan en hebben een duidelijke mening, maar vaak hebben ze het er alleen met elkaar over. Dus ga langs bij je studie-adviseur, de studentleden van de onderwijscommissie, of bij mij; dan gebeurt er ook echt wat mee." Enthousiast heeft Pepijn zo het stokje van Josette Daemen overgenomen en is al behoorlijk thuis op de 3e verdieping. Geen heimwee naar het gezellige SPIL hok? "Ik denk dat ik niet zozeer het hok ga missen, maar vooral mijn bestuursgenootjes. Nu heb ik natuurlijk mijn eigen kantoortje. Dus als studenten een vraag hebben kunnen ze altijd langs komen, ook voor de gezelligheid!"

Meer informatie

Laatst Gewijzigd: 29-03-2016