Bart Heinink - Consultant & Directeur Greenet

"CA-OS is een studie waar je zelf aan de knoppen zit en zelf kan bepalen welke kant je opgaat." Tip voor het vinden van werk: "Bedenk tijdens je studie goed welke richting je op wil."

Bart adviseert telecombedrijven en is (mede-) oprichter en eigenaar van Greenet, een bedrijf dat breedband internet aanbiedt in buitengebieden. "Hoewel je tegenwoordig kunt internetten op de gekste plekken op aarde, zijn er overal en zeker ook in Nederland veel plekken waar geen fatsoenlijke internetverbinding is."

Hoe ben je bij je huidige baan terecht gekomen?
Na mijn studie CA-OS (of SNWS zoals het toen heette) ben ik bedrijfskunde gaan studeren op Nijenrode. Een beetje vreemde eend in de bijt, de meeste mensen hadden of een HEAO achtergrond of een technische studie. Ik kwam er al snel achter dat SNWS mij een heel goede achtergrond en invalshoek gaf. Denken in grote lijnen, verbanden zien tussen groepen mensen, etc. Uiteindelijk ben ik via deze studie bij KPN terecht gekomen.

Wat heb je aan je studie CA-OS in Leiden gehad bij het vinden van je huidige baan?
Het heeft me gevormd bij wie ik ben en het is toch een studie die eruit springt. Ik heb ook eens meegedaan aan de selectie van een business course bij Shell en ben toen ook uitgenodigd op gesprek, maar het toont wel aan dat je vele mogelijkheden hebt. CA-OS is een studie waar je in mijn ervaring zelf aan de knoppen zit en kan bepalen welke kant je opgaat.


Waar ging je Master onderzoek over? Wat heb je aan dit onderzoek gehad voor je huidige werk?

Ik heb onderzoek gedaan naar structurele aanpassingsprogramma's van de Wereldbank en het IMF in Costa Rica. Dat ging niet zozeer over de werking of de impact van die programma's, maar over de structuur van politieke organisatie en de invloed daarop op de besluitvorming van programma's. Niet de hoek waar ik nu nog in zit, maar zeker iets met een grote actualiteitswaarde.

Heb je een tip voor het vinden van een baan?
Juist omdat je vele kanten op kunt met deze studie, moet je bij het begin van je studie goed nadenken welke richting je op wilt. Doe verder nuttige, maar vooral ook leuke dingen naast je studie, waardoor je er later bij het solliciteren tussen uit springt en waarmee je aantoont waar je toegevoegde waarde ligt. Juist met een studie als CA-OS kan je dan alle kanten op.