Online impact van onderzoek meten met altmetrics

Hoe meet u de impact van uw wetenschappelijke onderzoek op sociale media en andere online platforms? Volg het weblog over altmetrics voor tips, ervaringen en ontwikkelingen.

'The Connected Leiden Researcher' blog

The Connected Leiden Researcher richt zich op het gebruik van sociale media door wetenschappers met nadruk op altmetrics: een nieuwe, aanvullende manier om de impact van onderzoek te meten. Vaste onderdelen van het weblog zijn:

  • Elke maand één specifiek social media platform of online tool onder de loep

  • Elke dinsdag een best practice of handigheid

  • Aan het einde van elke maand een interview met een Leidse wetenschapper die ons zal vertellen hoe de dienst van de maand van waarde is in zijn of haar dagelijkse praktijk

Daarnaast kunt u in het 'In Depth' gedeelte een wat uitgebreidere uitleg vinden over de verschillende diensten. Deze achtergrondartikelen worden regelmatig aangevuld met nieuwe onderwerpen.


Altmetrics: digitale impact meten

Online communicatie via sociale media en andere platforms speelt een steeds grotere rol in de wereld van wetenschappelijke communicatie. Met de toenemende digitale publicatie van tijdschriften en onderzoeksdata zijn er talloze nieuwe meetpunten voor impact bijgekomen. Voorbeelden hiervan zijn het aantal downloads van een artikel, toevoeging van een tijdschrift in een Mendeley of Zotero bibliotheek, of het aantal 'mentions' op Twitter en Facebook. Deze meetpunten worden onder andere gevangen in altmetrics.

Altmetrics voor beginners en gevorderden op sociale media

Als logisch gevolg van de ontwikkelingen hebben wetenschappers gedegen kennis van sociale media en andere online tools nodig. Via 'The Connected Leiden Researcher' biedt Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) een continue actuele hulpbron voor Leidse onderzoekers. Het weblog richt zich zowel op onderzoekers die hun eerste stappen op social media willen zetten als de onderzoekers die al actief zijn en er meer uit willen halen.

Altmetrics en de bibliotheek gaan hand in hand

UBL werkt samen met CWTS aan het project 'Scholarly Publication Support'. Het meten van onderzoeksimpact (bibliometrie) ligt in het verlengde hiervan. Bibliometrie (formele, gedrukte citaties) en altmetrics (minder formele/digitale communicatieplatformen) zijn vaak ingebakken in en verwant aan bibliotheekbestanden, zoals 'The Journal Citation Reports' voor de impact factor. De bibliotheek verzorgt bovendien de toegang tot alle elektronische bronnen voor de Universiteit Leiden. Het is dus meer dan logisch dat de bibliotheek ondersteuning aanbiedt op het gebied van altmetrics in de vorm van dit weblog.

Meer informatie

Laatst Gewijzigd: 24-02-2015